Holebi en Transgender

Transgenders kunnen vanaf 1 januari 2018 ook zonder medische voorwaarden hun geslachtsregistratie en voornaam officieel laten aanpassen.

De nieuwe regeling is bepaald in de wet van 25 juni 2017 en treedt op 1 januari 2018 in werking.

Vanaf dan moet een transgender persoon niet meer voldoen aan bepaalde medische voorwaarden om het geslacht en de voornaam officieel te laten aanpassen op de akten van de burgerlijke stand en in het bevolkingsregister.

Meer info

Alle informatie kunt u bekijken op de website van de Federale overheidsdienst Justitie https://justitie.belgium.be of in de brochure "Je voornaam en geslachtsregistratie aanpassen bij de burgerlijke stand"

De Holebifoon

De Holebifoon is een onthaal- en infolijn waar je terecht kan met al je vragen over holebiseksualiteit. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. Geen vraag is te moeilijk of te simpel, te groot of te klein.

Je komt terecht bij vrijwilligers die speciaal opgeleid werden in de telefonische hulpverlening. Zij  luisteren naar jou in anonimiteit en vertrouwen. Je kan bij hen terecht op het gratis nummer 0800-99 533 op maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u15 (behalve op feestdagen).

Je kan ook met een vrijwilliger chatten. Dit kan op maandag, woensdag en donderdag vanaf 18u30 tot 21u30 (niet op feestdagen). Je kan inloggen tot 21u15.

Tenslotte kan je al jouw vragen ook via mail stellen 

Transgender infopunt

Het transgender infopunt is dé plek voor al je vragen over het transgenderthema. Als neutrale instantie zijn zij gratis en anoniem toegankelijk voor iedereen met vragen over het transgenderthema. Je kunt bij hen terecht met al je zorgen en vragen over familiale problemen, werkgerelateerde aspecten, schoolcontext, transgenderzorg, discriminatie en nog veel meer. Zij bieden een luisterend oor en relevante, wetenschappelijk onderbouwde informatie aan. 

Gratis tel: 0800 96 316 of contact@transgenderinfo.be

Regenbooghuis

Ontmoeting is belangrijk. In elke provincie zijn er verenigingen en een regenbooghuis deze ontmoeting kunnen initiëren.

Contact Holebihuis Vlaams-Brabant:

ZiZo-Magzaine

ZiZo is een driemaandelijks magazine uitgegeven door çavaria. Het is Vlaanderens grootste magazine voor homo's, lesbiennes, bi's en transgenders. Zowel de ZiZo-website als het blad brengen nieuws over politiek en cultuur, straffe standpunten, stevige interviews, recensies, uitgangstips enzoverder.

Je kan het magazine terugvinden in onze bib.

Cavaria

Çavaria komt op voor holebi’s en transgenders en streeft naar gelijke kansen en rechten door te werken op het structurele niveau. Çavaria streeft naar een maatschappij waar geen discriminatie of ongelijkheid in stand gehouden wordt en wil de maatschappij veranderen via politiek lobbywerk, door dialoog en samenwerking met middenveldorganisaties.

Discriminatiemeldpunten

De wet verbiedt zowel directe als indirecte discriminatie vanwege je seksuele oriëntatie, geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, en andere beschermde criteria. Voel je je gediscrimineerd, dan kan je dit melden

Wie een klacht heeft rond discriminatie op grond geslacht, genderidentiteit of genderexpressie kan terecht bij de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.

Heb je een klacht rond discriminatie op grond van de andere beschermde kenmerken zoals o.m. seksuele geaardheid, gezondheidstoestand of handicap, leeftijd en etniciteit kan je terecht bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrumof één van de lokale contactpunten.

Bent u slachtoffer of getuige van een discriminatie op basis van geslacht? Dan kan u terecht bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen