Linter wenst poetsdienst van het OCMW over te dragen aan de zorgsector

Het lokaal bestuur Linter wenst de poetsdienst van het OCMW over te dragen aan de zorgsector. Een principebesluit tot overdracht wordt voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn van  februari 2023.

Het thuiszorglandschap anno 2023 is niet meer wat ze jaren terug was. De poetsdienst van het OCMW komt steeds vaker voor heel wat uitdagingen te staan. Mensen blijven steeds langer thuis wonen, het aantal ouderen met thuiszorgnoden stijgt in sterke mate. Waar vroeger de poetsdienst soms de enige thuiszorgdienst was die aan huis kwam, stellen we nu vast dat in de meeste gezinnen verschillende hulpverleners of diensten een deel van de ondersteuning op zich nemen. Een geïntegreerde, gespecialiseerde en gecoördineerde aanpak wordt steeds belangrijker. Daarnaast is er ook de problematiek van wachtlijsten en van krapte op de arbeidsmarkt.

Wanneer we kijken naar de Vlaamse thuiszorgmarkt, en meer specifiek naar de organisaties die actief zijn in de regio, blijkt dat er andere organisaties zijn die meer kwaliteit kunnen bieden doordat ze met een meer gedifferentieerd aanbod op zorgnoden kunnen inspelen alsook doordat ze de nodige competenties en ervaring in huis hebben. Naast een aanbod aan poetshulp is er bijvoorbeeld ook een aanbod aan gezinszorg, avondzorg, nachtzorg, klusjesdienst, oppas en vervoer, enzovoort.

Ook de Vlaamse beleidsvisie en regelgeving is in volle verandering. De poetsdienst van het OCMW is door de Vlaamse Overheid niet meer erkend als dienst voor logistieke hulp en kan ook niet rekenen op subsidies. Het bestuur wenst echter in te spelen op het veranderde zorglandschap en wil ook werkzekerheid garanderen voor de werknemers van de poetsdienst van het OCMW. Ook andere gemeenten zoals bijvoorbeeld Tienen, Herent, Huldenberg, Begijnendijk, Geetbets hebben reeds acties ondernomen.

Daarom zal aan de raad voor maatschappelijk welzijn van februari 2023 voorgesteld worden om principieel akkoord te gaan met de overdracht van de poetsdienst van het OCMW naar de zorgsector. Een eerste marktverkenning leert ons dat organisaties zoals Familiehulp, Ferm en i-mens interesse hebben om de poetsdienst over te nemen.

Deze drie organisaties zullen uitgenodigd worden om een bieding tot overname in te dienen. Belangrijke elementen waarmee het  bestuur rekening zal houden bij haar definitieve keuze voor een kandidaat-overnemer zijn enerzijds het behoud van werkzekerheid voor alle personeelsleden aan gelijkwaardige loons- en arbeidsvoorwaarden alsook doorgroeimogelijkheden in de loopbaan en anderzijds het behoud van een kwalitatieve dienstverlening aan de cliënten van de poetsdienst.

Nadat het bestuur een keuze voor een overnemer zal gemaakt hebben, zullen alle personeelsleden en cliënten individueel gecontacteerd worden. Het hele proces van overname hopen we volledig afgerond te hebben in het najaar van 2023.