10.000 euro voor trage wegenplan

Binnen het afgebakende LEADER-gebied Hageland kunnen initiatieven ter versterking van het platteland rekenen op financiële steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. Linter haalde een subsidie van 10.000 euro binnen voor de uitvoering van haar trage wegenplan.

Sinds 2016 beschikt Linter over een uitgewerkt tragewegenplan voor alle trage wegen op haar grondgebied. Hiervoor selecteerde de Provincie Vlaams-Brabant twee pilootgemeenten die werk wilden maken van hun trage wegen. Begin 2015 schoot het participatietraject uit de startblokken via verschillende stakeholdersfora en openingsevenement werd het plan in een definitieve vorm gegoten. Dankzij de financiële bijdrage kan de gemeente deftig werk maken van de uitvoering van haar tragewegenplan in 2017.

Door het opnieuw openstellen van oude trage wegen wil de gemeente de leefbaarheid van het platteland bevorderen. Ook wil Linter graag de trage verbindingen van de meer landelijke gedeelten naar de dorpskernen verbeteren en promoten. Belangrijk hierbij is dat inwoners sneller, veiliger en makkelijker de dorpskernen kunnen bereiken, ook zonder gemotoriseerd vervoer.

Met het initiatief wordt bijgedragen aan de horizontale Europese doelstellingen, met name werkgelegenheid: de uitvoering van de werken zal deels gebeuren door De Winning via sociale tewerkstelling. Door het openstellen van nieuwe trage wegen, wordt er tevens bijkomende tewerkstelling gecreëerd voor het onderhoud van de wegen. Het toenemend gebruik van trage wegen binnen de gemeente zal resulteren in een afname van het gemotoriseerd verkeer. Dit zal op zijn beurt positieve gevolgen hebben voor de CO2 uitstoot en dus ook voor het klimaat.