70 burgemeesters tegen alle vormen van geweld

Geweld eist iedere dag steeds meer schreeuwend onze aandacht. Het project van de “70 burgemeesters tegen alle vormen van geweld” is echter niet het zoveelste standaardproject tegen zinloos geweld. Dit project onderscheid zich door te sensibiliseren tegen alle vormen van geweld, en dan vooral het geweld waar meestal vrouwen en weerloze kinderen het slachtoffer van zijn. De geestelijke vader, bedenker en stuwende kracht is en blijft de Merelbeekse activistische kunstenaar Enca Caen.

Omdat burgemeesters de beleidsmensen zijn die het dichts bij het volk staan en er de nauwste band mee hebben, word dan ook aan hen gevraagd om “de hand tegen alle vormen van geweld” te aanvaarden, en door deze te willen in ontvangst nemen, zijn zij bereid zich dan ook te verzetten tegen iedere geweldvorm. Ondertussen hebben reeds de burgemeesters van een 49-tal gemeenten, waaronder ook Linter, en steden zich bereid verklaart de hand te ontvangen of hebben deze reeds ontvangen.

Iedere burgemeester die een gipsen hand ontvangt, laat deze kunstig in de kleuren van de gemeente bewerken door een kunstenaar uit de eigen gemeente. Op de rugzijde brengt de kunstenaar het wapenschild van de gemeente aan, wat symbolisch betekent dat de gemeente zijn wapens afgeeft. Wanneer de hand eenmaal bewerkt is, schenkt de kunstenaar deze terug aan zijn burgemeester die ze dan tentoonstelt in de inkomsthal van zijn gemeentehuis. Uiteindelijk zullen de handen een ketting vormen in de Lakenhalle van de vredesstad Ieper op een slotevenement waar de voltallige nationale en internationale pers zal aanwezig zijn.

Binnenkort krijg je hier te zien hoe de Linterse hand tegen alle vormen van geweld er uitziet.