Aanbrengen wegmarkeringen

Wanneer er straten of pleinen worden heraangelegd is het vaak zo dat ook de wegmarkeringen (zoals zebrapaden, snelheidslimieten, parkeervakken, …) opnieuw dienen aangebracht te worden. Deze wegmarkeringen worden vaak aangebracht via de techniek van thermoplast. Hierbij wordt de markering onder hoge temperatuur in het wegdek gebrand. Dit is veel effectiever en gaat ook veel langer mee dan een gewone schildering met verf. Voor het aanbrengen van de thermoplastmarkeringen moet er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn.

Als algemene regel geldt dat het wegdek droog moet zijn. Het vochtgehalte van het wegdek mag geen 60 % overschrijden van zijn verzadigingsgraad aan water. Het wegdekoppervlak moet proper zijn, vrij van stof, en vrij van vroegere markeringen. Het wegdek moet ook vrij zijn van zoutresten afkomstig van de bestrooiing met dooizouten. Er is ook een bepaalde minimum temperatuur noodzakelijk, zonder al te veel schommelingen.

Omdat aan al deze voorwaarden voldaan moet zijn vooraleer de thermoplastmarkering kan aangebracht worden, kan het soms zijn dat de weersomstandigheden roet in het eten gooien en het een tijdje kan duren vooraleer de markering aangebracht kan worden. Deze situatie van ontbrekende wegmarkeringen is uiteraard niet ideaal. De aannemer die de werkzaamheden uitvoert houdt echter de weersomstandigheden nauwlettend in het oog, zodat de markeringen, van zodra het weer het toelaat, aangebracht worden.

Tekst: Andy Vandevelde, Schepen van Openbare Werken