Asbest aanleveren op recyclageparken via reservatiesysteem

Vanaf 14 juli kunnen inwoners opnieuw asbest naar de recyclageparken van EcoWerf brengen. Maar om de veiligheid te garanderen en dit efficiënt te kunnen organiseren, kan dit alleen na online een afspraak te hebben gemaakt op www.ecowerf.be. Zonder reservatie kan er geen asbest afgeleverd worden op het recyclagepark. Inwoners kunnen een afspraak maken tot einde augustus. 

Om te vermijden dat inwoners massaal tegelijk asbest op de recyclageparken zullen aanleveren, liet EcoWerf een online reservatiesysteem ontwikkelen. Door op voorhand een afspraak te maken, kan het aanleveren van asbest op een gecontroleerde en veilige manier gebeuren. Er zijn ook een aantal voorwaarden. Zo vraagt EcoWerf om enkel een afspraak te maken op het eigen recyclagepark. Per bezoek kan er maximum 40m² of 1,5m³ asbest aangeleverd worden. Indien de asbestplaten groter zijn dan 2,90 meter, dan dient de inwoner een afspraak te maken op het recyclagepark van Wilsele. Voor een bezoek is een tijdsspanne van 30 minuten voorzien om veilig en rustig uit te laden. Om zoveel mogelijk inwoners de kans te geven om asbest naar het recyclagepark te brengen, kan men maximaal 2 bezoeken per week reserveren. De bezoeker dient bij het aanmelden altijd het bewijs van reservatie te tonen. Dat mag digitaal (smartphone) of op papier. Tot slot houdt een reservatie niet in dat die persoon voorrang krijgt op andere bezoekers die aan het aanschuiven zijn. Het aantal bezoekers dat gelijktijdig op het park mag is nog steeds beperkt en de bezoeker volgt dus gewoon mee in de rij met de andere bezoekers.

Ook de richtlijnen voor een vlot en veilig bezoek blijven gelden. Zo dienen bezoekers 1,5 meter afstand te bewaren tegenover andere bezoekers en de parkwachters, dragen ze bij voorkeur een mondmaskers, en komen ze liefst alleen, tenzij ze hulp nodig hebben om grote en zware materialen uit te laden. Kinderen zijn niet toegelaten. In 2019 zamelde EcoWerf 2.813.101 kg asbestcement in op haar recyclageparken, met de grootste aanvoer tijdens de maanden juli en augustus. De voorbije maanden mocht EcoWerf, net als de andere recyclageparken in Vlaanderen, geen asbest aanvaarden. Dat komt omdat mondmaskers type FFP3 werden voorbehouden voor de zorgsector. De wetgeving rond welzijn op het werk schrijft voor dat de recyclageparkwachter geen asbest kan aannemen als hij niet beschikt over een mondmasker type FFP3. Zo’n masker was dus een belangrijke voorwaarde om opnieuw asbest op het recyclagepark te aanvaarden. Ook inwoners moeten bij het verwijderen van asbest een dergelijk mondmasker te dragen.