Bacterievuur

Bacterievuur, ook gekend als perevuur, is een vervelende plantenziekte die vooral fruittelers en boomkwekers kopzorgen baart. Bij infectie kan de schade immers groot zijn. Bacterievuur komt echter niet enkel in boomgaarden voor. Naast appel- en perenbomen zijn nog andere planten gevoelig voor de ziekte, zoals Cotoneaster of streekeigen soorten als Meidoorn of Lijsterbes. Deze soorten komen dikwijls voor en kunnen, bij infectie, een mogelijk gevaar zijn voor fruittelers in de buurt. Daarom is het bestrijden van perevuur een taak voor iedereen. Door alert te zijn voor de ziekte, hagen te scheren en aangetaste delen tijdig weg te snoeien kan iedereen zijn bijdrage leveren om de ziekte binnen de perken te houden.

Hoe herken je bacterievuur?

Bacterievuur zorgt voor het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen, net alsof ze door het vuur verschroeid zijn geweest. Aangetaste, jonge scheuten verwelken en gaan slap hangen, ook ‘herderstaf’ genoemd. Ook de aanwezigheid van slijmdruppels is een symptoom van bacterievuur. Geïnfecteerde bomen en struiken kunnen in korte tijd zware schade oplopen en zelfs doodgaan.

Welke planten zijn gevoelig?

Bacterievuur tast een brede waaier aan planten aan, allemaal uit de rozenfamilie:

-         Dwergmispel (Cotoneaster)

-         Meidoorn (Crataegus)

-         Peer (Pyrus)

-         Appel (Malus)

-         Vuurdoorn (Pyracantha)

-         Mispel (Mespilus)

-         Kweepeer (Cydonia)

-         Japanse kwee (Chaenomeles)

-         Krentenboompje (Amelanchier)

-         Kwee (Cydonia )

-         Japanse mispelboom (Eriobotrya)

-         Glansmispel (Photinia davidiana)

Denkt u bacterievuur te hebben waargenomen?

Herkent u deze symptomen, aarzel dan niet om het meldpunt van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) te contacteren. Zij kunnen bevestigen of het gaat om een besmetting met bacterievuur en aangeven op welke manier je ermee moet omgaan. Deze dienstverlening is volledig gratis!

Nuttige tips

·         Hou bij de keuze van plantenmateriaal rekening met de gevoeligheid voor bacterievuur. Voor vele van de gevoelige plantensoorten bestaan er goede alternatieven.

·         Controleer waardplanten regelmatig op infectie. Dit kan best vanaf begin april tot eind augustus.

·         Bij aantasting  is de eerste maatregel het snoeien tot 50cm onder de infectie. Let op dat je via het snoeimateriaal geen andere planten infecteert. Ter plaatse verbranden is de beste methode.

·         Onderhoud waardplanten (hagen en struiken) door ze regelmatig te snoeien, ook indien ze niet geïnfecteerd zijn. Let op: het is verplicht om meidoornhagen jaarlijks te snoeien (KB 23.06.2008) in de winterperiode (tussen 1 november en 1 maart).

·         Ontsmet snoeimateriaal regelmatig (met zuivere Dettol, verdunde javel of iso-Betadine). Hiervoor kan u een plantenverstuiver vullen met Dettol.

·         Meld de aanwezigheid van bacterievuur steeds aan het FAVV, ook indien je twijfelt.

Contact & melding

-         Meer info over bacterievuur: www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur

-         Bijkomende inlichtingen en meldingen: FAVV info.vbr@favv.be  016/39.01.11

-         Voor info over vergunningen en (geïnfecteerd) snoeiafval kan u terecht bij de milieudienst van de gemeente (011/78.91.37).

-         Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw (016/81.91.63; info@rlzh.be) kan u meer uitleg geven over aanleg en onderhoud van hagen, houtkanten en hoogstamboomgaarden.

-         Indien men bacterievuur vaststelt, dient me dit te melden aan  het FAVV (FAVV Vlaams Brabant 016/39.01.11 meldingen notif.vbr@favv.be) .