Bacterievuur en onderhoud meidoornhagen tussen 1 november en 1 maart

Bacterievuur is een gevreesde ziekte in de fruitteeltsector; een sector die ook zonder deze ziekte al onder zware druk staat. Deze bacteriële ziekte kan niet chemisch bestreden worden en daarom is voorkomen in dit geval beter dan genezen. Bovendien verspreidt deze ziekte zich razendsnel; de gevolgen voor de telers in onze fruitstreek zijn soms niet te overzien! Een grondige en regelmatige controle van alle gevoelige bomen en struiken, de zogenaamde waardplanten, in de omgeving van fruitplantages is zeker aangewezen.

Hoe herkennen?

De ziekte is te herkennen aan de aanwezigheid van slijmdruppels en aan het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen, alsof ze door vuur verschroeid werden.

Hoe vermijden?

  • Bij de keuze van planten kunt u rekening houden met de gevoeligheid van de plant voor bacterievuur. Zogenaamde waardplanten, zoals kweepeer, mispel, lijsterbes, meidoorn, vuurdoorn e.a. kan men best vermijden in de onmiddellijke omgeving van plantages.
  • Onderhoud waardplanten op het juiste moment, denk aan de wettelijke verplichting om meidoornhagen, de waardplant bij uitstek, jaarlijks te snoeien in de winterperiode, tussen 1 november en 1 maart!
  • Tijdens het snoeien dient u het snoeimateriaal of de wonden die ontstaan bij het snoeien van takken te ontsmetten.
  • Meld de aanwezigheid van bacterievuur altijd aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Hulp nodig?

Voor een jaarlijks onderhoud kunt u zelf aan de slag gaan, uw pachter aanspreken of een loonwerker contacteren. Indien het om een sterk uitgegroeide haag/heg gaat, kunt u beroep doen op Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Zij bieden u de mogelijkheid om een sterk uitgegroeide haag/heg terug te laten snoeien en eventueel gaten in de haag/heg vol te laten planten, waarna u als de eigenaar het reguliere beheer terug opneemt (dit wordt als voorwaarde opgenomen in de overeenkomst). Het beheer wordt uitgevoerd via sociale economie en kan mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, met 50% subsidie gerealiseerd worden. Het herstelbeheer wordt in de winter uitgevoerd.

Meer info:

Alleen een gezamenlijke aanpak heeft kans op slagen en brengt ons een stapje dichter bij een bacterievuurvrije gemeente!