Beter bacterievuur voorkomen

Bacterievuur en het onderhoud van de meidoornhaag Wat is het? Bacterievuur is een gevreesde ziekte in de fruitteeltsector; een sector die ook zonder deze ziekte al onder zware druk staat. Deze bacteriële ziekte kan niet chemisch bestreden worden en daarom is voorkomen in dit geval beter dan genezen. Bovendien verspreidt deze ziekte zich razendsnel; de gevolgen voor de telers in onze fruitstreek zijn soms niet te overzien! Een grondige en regelmatige controle van alle gevoelige bomen en struiken, de zogenaamde waardplanten, in de omgeving van fruitplantages is zeker aangewezen. Naar aanleiding van de aanzienlijke hoeveelheid besmettingen met bacterievuur – ook wel perenvuur genoemd – tijdens de voorbije zomers, willen we u graag attent maken op de risico’s van een dergelijke besmetting en de wettelijke verplichting om meidoornhagen te snoeien in de winterperiode, tussen 1 november en 1 maart (K.B. van 23.06.2008).

Hoe herkennen? De ziekte is te herkennen aan de aanwezigheid van slijmdruppels en aan het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen, alsof ze door vuur verschroeid werden. Meer info?

U kan terecht bij:

  • de Milieudienst van de gemeente, Luc Veldhaens, 011 78 91 37
  • het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Joachim Lambrechts, 016 81 52 77 
  • het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, 016 39 01 11
  • de Provincie Vlaams-Brabant, 016 26 72 72