Bezoek wetenschapstruck

Op maandag 13 februari 2012 en dinsdag 14 februari 2012 hield de wetenschapstruck (XperiLAB.be) halt op het dorpsplein in Drieslinter.  Deze vrachtwagen doorkruist het hele land volgens een strakke planning en ontpopt zich tot een leuk laboratorium voor de hele klas.  XperiLAB.be is een realisatie van de Stichting Onderneming-Instituut, waarvan het Museum voor Natuurwetenschappen en Solvay partner zijn. Het project wil jongeren warm maken voor wetenschap en daarenboven biedt XperiLAB.be de gelegenheid aan leerkrachten om middelen te gebruiken waarover ze in de klas vaak niet beschikken. De leerlingen van het 5 de en 6 de leerjaar van de Linterse scholen konden 90 minuten lang echte experimenten uitvoeren. 

In de wetenschapstruck werkten de kinderen in groepjes (2-3 leerlingen). Eerst moesten ze allen een echte labojas aantrekken en vervolgens moesten ze samenwerken om 3 wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan: observeren, experimenteren en afleiden.  De leerlingen werden begeleid door een virtuele gids, met de naam Alex, met wie ze communiceerden via een touch screen. Een race tegen de tijd maakte het allemaal nog iets spannender: na 15 minuten werd er van activiteit gewisseld!

De resultaten werden voor de hele klas samengeteld en op het einde van het bezoek kwamen de leerlingen samen om hun bevindingen onder begeleiding van de animator te bespreken. De reacties waren unaniem: COOL, KEITOF, WAAW,..!!! Zoals u op de foto’s kan zien, hebben de kinderen er absoluut van genoten en hebben ze heel wat bijgeleerd. Ze weten nu bv. hoe ze tandpasta kunnen maken; welke vorm (bol, ovaal,..) het snelst door water beweegt; en nog zoveel meer.

Het was zeker een geslaagd project!

Tekst: Ilse Bollen, schepen van Onderwijs