Breng vanaf 1 juli je plastic naar het containerpark

Vanaf 1 juli 2016 kan je op alle EcoWerf-containerparken terecht met je harde en zachte plastics. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we jaarlijks negen kilogram plastic per inwoner recycleren.

Door deze plastics uit de huisvuilzak te laten, stoten we 12% minder CO2 uit bij de verbranding van het restafval. Dit betekent 2.219 ton CO2 minder per jaar voor het werkingsgebied van EcoWerf. Dankzij de recyclage hebben we ook minder nieuwe grondstoffen nodig om opnieuw harde plastics te produceren. Hierdoor vermijden we jaarlijks de uitstoot van zo’n 7.500 ton CO2.Dit project draagt bij tot de doelstellingen van het klimaatplan van EcoWerf en de provincie Vlaams-Brabant.

Wat zijn harde en zachte plastics precies?

Harde plastics zijn bijvoorbeeld plastic buizen, dakgoten, emmers, dozen, grote bloempotten, ramen, deuren, rolluiken, speelgoed, bierbakken, planchetten, wasmanden en tuinmeubelen. Zachte plastics zijn onder andere folies, draagtassen, zakjes, kuipjes en vlootjes, kleine potjes, kleerhangers en klein speelgoed.

Wat gebeurt er met de plastics?

De harde plastics gaan na de inzameling naar een recyclagecenter, waar ze manueel gesorteerd worden per kunststoftype. Vervolgens worden ze tot kleine stukjes gemalen, gesorteerd door middel van verschillende technieken, zoals infraroodtechniek, en gereinigd. Ten slotte worden de stukjes tot granulaat gemalen dat opnieuw gewassen wordt en het basismateriaal vormt voor nieuwe plastics.

De zachte plastics vormen een meer diverse groep dan de harde plastics. Deze worden gewassen, gemalen en gedroogd vooraleer ze verwerkt worden tot materiaal voor bijvoorbeeld straatmeubilair, compost- en moestuinbakken.

Hoe bied ik mijn plastics aan?

Vanaf 1 juli 2016 kan je met harde en zachte plastics terecht op alle EcoWerf-containerparken. Reinig je plastics en verwijder alle niet-plastic onderdelen. De zachte plastics bied je aan in een speciale roze zak die we daarvoor ontwikkelen. Deze zak kost 25 cent. Voor het aanbrengen van enkel zachte plastics wordt in het voorstel van EcoWerf geen volumetarief gerekend op basis van het voertuig (zoals voor pmd wel het geval is). De enige belasting voor het aanleveren van zachte plastics op het volumepark, is dus de prijs van de zak.

Zachte plastics zullen dus gelijk behandeld worden als kga, aeea en asbestcement. Ook gratis beurten worden niet geteld voor bezoekers die enkel een roze zak brengen. De reden voor het verschil met de pmd-zak (deze valt wel onder het volumetarief + moet in de zak) is dat pmd ook aan huis wordt ingezameld, de roze zak zal enkel via het containerpark ingezameld worden.