Containerpark te duur?

Begin september opende het DifTar-containerpark van Linter zijn deuren. Dit bracht enkele noodzakelijke aanpassingen met zich mee: enkel met een persoonlijke toegangskaart kan je het park betreden, ieder gezin krijgt jaarlijks zes gratis beurten,… Een veelgestelde vraag die we door deze vernieuwing te horen krijgen, luidt als volgt: is het containerpark niet een pak duurder geworden?

Vroeger & nu
We vergelijken even met vroeger: voor voetgangers, fietsers en personenwagens is het de prijs hetzelfde gebleven, namelijk € 2,5. Voor een aanhangwagen is het zelfs in de meeste gevallen goedkoper geworden: € 7,5 in plaats van € 10. Fracties zoals papier en karton, PMD, snoeihout en oude metalen worden gratis opgehaald aan huis. Het is dus niet de bedoeling dat inwoners zich (alleen) met deze fracties naar het containerpark gaan begeven, tenzij het gecombineerd wordt met betalende fracties.

Duurder?
Het klopt dat het containerpark voor bestelwagens duurder is geworden, dit om duidelijk een onderscheid te maken tussen particulier- en bedrijfsafval. Bedrijfsafval hoort niet thuis op het containerpark. Om van je grof huisvuil af te geraken betaal je wel meer, maar dat is de meest vervuilende fractie en voor de gemeente ook de duurste fractie om te laten verwerken. Hier wordt ook weer het principe: 'de vervuiler betaalt', toegepast. Daarenboven kan je 2,7 m³ grof afval dumpen voor slechts € 5 extra. In een grote personenwagen krijg je met veel moeite 2m³.

Voordeel
Een belangrijk voordeel is dat het containerpark nog alleen toegankelijk is voor inwoners van Linter, waardoor het afvaltoerisme aan banden gelegd wordt. De inwoners van Linter zullen dus niet meer betalen voor afval afkomstig uit andere gemeenten.  Tevens kan elk gezin jaarlijks 6 keer gratis naar het containerpark (excl. grof huisvuil) te voet, per fiets of met een personenwagen (1 gratis beurt per bezoek) of 3 keer met een wagen met aanhangwagen (2 gratis beurten per bezoek).

Om van het DifTar-containerpark optimaal gebruik te maken, raden wij onze inwoners aan om het afval op te sparen tot het transportmiddel goed gevuld is en zich dan naar het containerpark te begeven. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu!