Crematorium Hofheide

Mijn ontwerpers zagen mij als een soort sarcofaag ingewerkt in het Hageland, temiddden van water. Water, vuur maar ook licht in al zijn aspecten en vormen, direct maar vooral indirect. Je vindt het allemaal terug als je mij bezoekt. Monumentaal maar tegelijkertijd ook rustgevend, onderdompelend in een aangepaste sfeer waar eenieder op zijn manier rust en sereniteit kan vinden, verdriet kan en mag hebben, maar ook de sfeerovergang kan beleven naar het wijdse zuiderse licht, naar een nieuw leven, een leven dat misschien nooit meer wordt als vroeger, maar nog verrassende wendingen kan nemen.

Voor mijn speciale sfeer zorgen een aantal specifieke factoren, allemaal aanwezig maar zo divers aangewend. Mijn muren zijn opgetrokken in zichtbeton in de typische kleur van ijzerzandsteen van de ondergrond. De deuren aan ingang en uitgang mogen gerust heuse poorten genoemd worden, opgetrokken in cortenstaal, net als alle andere deuren trouwens. Twee aula’s, zo divers qua beleving, laten je toe gepast afscheid te nemen maar bieden nog tal van andere mogelijkheden. En vuur zal je vragen. Dat vertel ik je het laatste weekend van september:

-      Op donderdag 26 september (van 19u tot 22u) zie ik graag mijn buren als eerste komen. Zij hebben mij zien groeien, hebben mij soms met argusogen bekeken, hebben zeer zeker af en toe last gehad van mijn bouwers, maar hebben mij toch al een klein plaatsje in hun hart gegeven. Ik zal ze feestelijk ontvangen.

-      Op vrijdag 27 september (om 19u) beleef ik mijn moment suprème, de officiële opening. Mooie muziek en proza, woorden van waardering en dank voor iedereen die meegewerkt heeft aan de realisatie … Ik zal ze feestelijk ontvangen.

-      U wou al lang al mijn geheimen kennen? Wel, ik heb geen geheimen. Op zondag 29 september mag je mij van 10u tot 18u komen bewonderen. Afspraak in het cafetaria, van waaruit regelmatig rondleidingen worden georganiseerd. Ook u zal ik feestelijk ontvangen.

Meer info: www.hofheide.be