CurieuzeNeuzen in de Tuin

Je hebt het vast al gemerkt. Onze zomers worden steeds warmer en droger en dat heeft ook invloed op uw tuin. Het gazon krijgt het moeilijk, de bomen snakken naar water. Hoe hou jij de tuin koel en aangenaam tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we het gras en de planten beter tegen de droogte? Dat onderzoekt ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit in Vlaanderen.

Met de hulp van innovatieve technologie brengen zij (*), een half jaar lang, op 5.000 meetpunten de hitte en droogte in kaart.

Wordt jij één van de 5.000 CurieuzeNeuzen?

Net zoals bij de vorige CurieuzeNeuzencampagne doet men opnieuw beroep op de brede bevolking om deel te nemen aan het onderzoek. Je kan je dus kandidaat stellen om één van de 5.000 sensors in het midden van je tuin te plaatsen, en dit van 3 april tot 2 oktober.

De sensor meet de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem en de aanwezigheid van organische koolstof. Die waarden stuurt hij dagelijks door naar de databank van CurieuzeNeuzen. Als deelnemer kunt u ze ook volgen via een persoonlijk dashboard. Door de metingen te koppelen aan metadata over de werkelijk aanwezige verharding, vegetatie, het aantal maaibeurten … willen de wetenschappers de impact van de combinatie van al deze verschillende factoren onderzoeken.

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?

Zomer na zomer sneuvelen er hitte- en droogterecords. Na een droog voorjaar en een hittegolf in augustus vorige zomer lagen onze tuinen en parken er nog nooit zo bruin bij. Ook in de toekomst mogen we meer van dat verwachten. De klimaatscenario's van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen een toekomst waarin periodes van extreme droogte vaker optreden en het aantal tropisch warme dagen (warmer dan 30°) en het aantal hittegolven stijgt.

Het CurieuzeNeuzenproject zal een internationaal unieke dataset opleveren, die wetenschappers een beter inzicht geeft in de gevoeligheid van onze tuinen en parken voor hitte en droogte. Daaruit kunnen we leren

  • hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van de steeds warmere en drogere zomers,
  • hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf,
  • hoe we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden beter kunnen wapenen tegen de droogte.

Tijdens het project zal een interactieve stippenkaart de resultaten weergeven, zodat iedereen de hitte en droogte kan opvolgen.

kandidaat?

Uw tuin kandidaat stellen voor de meting kan tot en met 14 februari via www.curieuzeneuzen.be. Uit alle kandidaat-tuinen worden 4.400 meetlocaties geselecteerd aan de hand van wetenschappelijke criteria. Op 19 februari weet u of uw tuin mee meet. Deelnemen is in principe kosteloos. U betaalt wel € 20 waarborg voor het meetpakket. Deze waarborg krijgt u terugbetaald als waardebon bij Bio-Planet, als de meting correct wordt uitgevoerd en de bodemsensor na afloop terug gezonden wordt.