Dag van de Grote Ge(k)te. Groot Bal van de Liefde

Vandaag brachten Marcus Aerelius Weynhandus, ridder van de Orde van de Getedraken, zijn hofmeester Janinsky en Johannus Cristatus, ereburgemeester van de kamsalamandergebieden, een bezoek aan de Regenboogschool in Linter in hun praalwagen. Ze nodigden de kinderen uit voor het Groot Bal, op zondag 11 september, en hopen zo de grote liefde van de ridder te vinden.
De kinderen verwelkomden hen met wimpels en hun liefdeswensen.
Op zondag 11 september vindt de Dag van de Grote Ge(k)te in Linter plaats. De Dag van de Grote Ge(k)te is een feest in het teken van de kamsalamander, de Linterse koesterbuur. De provincie Vlaams-Brabant, gemeente Linter, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Natuurpunt afdeling Linter en Zoutleeuw hebben een gebied van zo’n 210 ha in de Getevallei in Linter heringericht. Het werd zo een betere woonplek voor de bedreigde kamsalamander en een ideale locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers. Met de Dag van de Gek(t)e zet de provincie Vlaams-Brabant dit jaarlijks op een feestelijke manier in de kijker.

Het landschap van de Getevallei is het leefgebied van de kamsalamander, de favoriete koesterbuur van de Linteraars, ook wel het Getedraakje genoemd.

‘Een tijdlang zag het er echter minder goed uit voor de kamsalamander’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Om dit zeldzaam geworden diertje opnieuw naar de zin te maken, en zo de biodiversiteit in deze regio te versterken, hebben we het gebied heringericht’.

Op zondag 11 september vindt vanaf 14 uur in en rond de Kamsalamanderhut in Linter de Dag van de Grote Ge(k)te plaats.

Het is een gratis spektakel in het teken van de kamsalamander. Op het programma staat onder meer een Groot Bal, wandelen langs het mooiste wandelnetwerk van het land, fietsen, wandelen met ezels, straattheater en kinderanimatie.