De Week van de Korte Keten!

Van 26 mei tot en met 3 juni 2018 vindt de Week van de Korte Keten voor de eerste keer plaats in héél Vlaanderen. Ook de provincie Vlaams-Brabant doet mee!

Waar staat Korte Keten voor? Wanneer je voeding weinig of geen tussenschakels passeert om van bij de boer op je bord terecht te komen, spreek je van een korte keten. Dat is fijn voor de consument, die weet waar zijn voedsel vandaan komt, maar ook voor de boer die een eerlijke prijs ontvangt.

Wil jij meewerken aan het verkleinen van de kloof tussen consument en producent? Organiseer zelf een activiteit! Elke happening, groot of klein, loont de moeite. Evenementen kunnen, ter promotie, opgenomen worden op de website www.weekvandekorteketen.be

Geen inspiratie?

·         Organiseer zelf een kookworkshop of proefavond met lokale producten

·         Richt een evenement in waar de producten van de boer centraal staan zoals een boerenmarkt of opendeurdag

·         Weet je ergens een mooi grasveldje liggen? Organiseer een picknick met lokale producten

·         Zet hoeve- en streekproducten op een creatieve manier in de kijker

·         Organiseer een wandeling of fietstocht langs boeren met een aantal proevertjes

Meer info of je activiteit doorgeven?

Weekvandekorteketen@vlaamsbrabant.be  

Waarom korte keten kopen?

Wie korte keten zegt, denkt in de eerste plaats aan hoeveverkoop. En terecht: 87 % van de uitgaven in de korte keten gebeuren op de hoeve zelf. Er zijn echter nog heel wat andere vormen van korte ketenverkoop: hoevewinkel, automaat, groentepakket, boerenmarkt en zelfpluktuin. Compleet is het lijstje niet. Denk bijvoorbeeld aan Community Supported Agriculture, stadsboerderijen, daktuinen of buurderijen (= een lokaal marktje waar boeren hun buren ontmoeten).

Enkele cijfers:

·         1 op 5 Vlaamse gezinnen kiest voor de korte keten. De kopers ervaren persoonlijk voordeel: de producten zijn vers, gezond en van goede kwaliteit. Ze zijn blij dat ze de lokale economie kunnen steunen én ze kunnen hun ecologische voetafdruk verkleinen.

·         Op dit moment zijn er meer dan 170 voedselteams en 70 buurderijen over heel Vlaanderen actief.

·         De consumenten trekken het vaakst naar de hoeve om aardappelen te kopen. Daarna volgen groenten en fruit. Op de hoeve koopt men ook vaker producten van biologische oorsprong.

·         Op de website rechtvanbijdeboer.be vind je in totaal 1700 geregistreerde verkooppunten terug.