Deksel dicht, is verplicht

Vaak treffen de laders van EcoWerf huisvuil- of gft-containers aan, die zo vol zitten dat het deksel niet meer dicht kan. Je container op deze manier aanbieden, is niet volgens de regels. Als een lader een container met openstaand deksel aantreft, zal hij een fluo-oranje sticker kleven met de duidelijke boodschap ‘Deksel dicht is verplicht!’. Zo wil EcoWerf haar inwoners er attent op maken dat ze hun container niet correct hebben aangeboden. EcoWerf kan weigeren een foutief aangeboden container te ledigen.

Hoe een overvolle container vermijden?

Een overvolle container kan je makkelijk vermijden, in de eerste plaats door je container vaker aan te bieden. Voldoet de containerinhoud nog niet, neem dan contact op met EcoWerf: 0800/97 0 97 (optie 1).

Waarom zijn openstaande deksels niet toegelaten?

Containers die aangeboden worden met een openstaand deksel zijn niet reglementair. Er zijn verschillende redenen waarom EcoWerf openstaande deksels wil vermijden. Een openstaand deksel bemoeilijkt het werk van de lader. Het is ook gevaarlijk, want het belemmert het zicht, waardoor het moeilijk is de container correct aan de belading te hangen. Wanneer deze niet juist bevestigd werd, kan de container vallen en zo op de lader terechtkomen. Een laatste reden is dat je betaalt voor een container met een bepaald volume en dit hoor je te respecteren.

Hoe zorg ik voor minder afval?

Geen afval produceren is niet mogelijk, maar een groot deel kan je toch vermijden. De slogan “Wie afval vermijdt, hoeft het niet kwijt” toont duidelijk aan dat afvalpreventie de enige echte oplossing is om afval te verminderen. Hier volgen enkele praktische en eenvoudige tips om afval te voorkomen:

Huisvuil

* koop herbruikbare producten (katoenen zakdoeken, herbruikbare luiers, linnen boodschappentas…)  i.p.v. wegwerpproducten

* kies zoveel mogelijk voor onverpakte groenten, fruit … Als een product niet onverpakt te koop is, kies dan voor enkelvoudige verpakking (karton, metaal, glas): die kan je makkelijk sorteren! Een samengestelde verpakking (vb. karton met laagje plastic) komt anders onvermijdelijk in de grijze container terecht.

* geef de voorkeur aan grootverpakkingen: een pot yoghurt van 1 liter levert minder afval op dan 4 potjes van 250 gr.

* sorteer zo goed mogelijk je afval (pmd, kga, papier en karton, glas …) zodat de grijze container zo leeg mogelijk blijft.

Gft

* composteer zelf keuken- en tuinafval! Keuze genoeg: compostvat, -bak, -hoop of een wormenbak. Vragen hierover: contacteer een compostmeester (via de gemeentelijke milieudienst) of lees één van de talrijke brochures over thuiscomposteren.

* versnipper zelf snoeihout en gebruik de houtsnippers als mulchlaag tussen de planten, maak er  tuinpaadjes mee of gebruik de snippers als structuurmateriaal in het compostvat.

* een afvalarme tuin (stuk bloemenweide of bodembedekkers i.p.v. heel groot gazon, de juiste plant op de juiste plaats, het respecteren van plantafstanden, traaggroeiend gras, mulchmaaier…) bespaart je niet alleen heel wat werk maar ook een pak tuinafval.

De Kringwinkel

* Met herbruikbare goederen (nog in goede staat) kan je terecht bij de Kringwinkel. Je kan deze goederen zelf brengen of gratis laten ophalen door de Kringwinkel. Raadpleeg de afvalkalender voor een Kringwinkel in jouw buurt.