Demowoning ‘Energievriendelijk en gezond (t)huis'

Wist je dat de lucht in huis vaak vuiler is dan buiten? En dat 60% van het huishoudelijk energieverbruik naar verwarming gaat? Wie energiebewust én gezond wil wonen, kan een bezoek brengen aan de demowoning ‘Energievriendelijk & gezond (t)huis’. Deze demowoning is van 17 oktober tot en met 18 december 2016 gehuisvest in het Sociaal Huis van Landen (in samenwerking met Linter) en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren.

De stad Landen heeft de ambitie om te evolueren naar een klimaatneutrale stad tegen 2030. Dit betekent dat we de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk moeten verminderen. Particuliere woningen zijn verantwoordelijk voor 48% van de CO2-uitstoot in Landen. Het is dus belangrijk dat ook gezinnen weten hoe ze zelf hun steentje kunnen bijdragen om deze klimaatdoelstelling te realiseren. De woning beter isoleren is hierbij een must, maar tegelijk moet er ook voldoende geventileerd en verlucht worden om vocht- en schimmelproblemen te vermijden en een gezonde binnenlucht te creëren.

In de demowoning ‘Energievriendelijk & gezond (t)huis’ ontdekken de bezoekers wat ze zelf kunnen doen om van hun huis een energievriendelijke en gezonde thuis te maken. Ze krijgen onder meer tips over verlichting, isolatie, ventilatie, CO-gevaar en het energiegebruik van huishoudtoestellen. Zo leren de bezoekers hun energieverbruik- en factuur te verlagen en tegelijkertijd de leefkwaliteit in huis te verbeteren.

De demowoning ‘Energievriendelijk & gezond (t)huis’ in Landen is een initiatief van Logo Oost-Brabant en IGO, met medewerking van OCMW Landen, Beter Wonen aan de Gete, dienst welzijn, kringwinkel Hageland en met ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en DuBo. 17 oktober werd als openingsdag gekozen omdat deze dag ook bekend staat als Werelddag van verzet tegen armoede.  Door de stijgende energiekosten krijgen gezinnen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Met dit project willen de partners dan ook actief inzetten op de bestrijding van energiearmoede.