Diefstalpreventie: bezoek aan huis

Het politiecollege heeft een overeenkomst afgesloten met mevrouw Tinneke De Ron met betrekking tot het verlenen van diefstalpreventief advies aan slachtoffers van een woninginbraak, op het grondgebied van de politiezone LAN (Linter, Landen, Zoutleeuw). De overeenkomst ging in op 01 juni 2012. De politie beschikt nu over vier opgeleide adviseurs. Door de steeds groter wordende werkdruk, komen zij er echter niet aan toe om binnen een aanvaardbare periode, advies te verlenen aan burgers die erom verzoeken.

Mevr. Tinneke De Ron beschikt over de nodige brevetten en zal het diefstalpreventief advies verlenen op vrijwillige basis. Zij ontvangt hiervoor een onkostenvergoeding die ten laste van de politiezone wordt genomen. Onder coördinatie van de politie gaat de vrijwilliger op huisbezoek bij slachtoffers van een inbraak en informeert de bewoner(s) over een betere inbraakbeveiliging van de woning. De vrijwilliger bekijkt hiervoor alle zwakke en inbraakgevoelige punten van de woning en adviseert de bewoners hoe ze deze beter kunnen beveiligen en zodoende het risico op een inbraak aanzienlijk kunnen verlagen. Het advies is volledig vrijblijvend en houdt geen verplichting in om de geformuleerde verbetervoorstellen effectief uit te voeren.

Veiligheid begint met het aannemen van goede gewoonten. Deze maatregelen kunnen door iedereen worden toegepast, ze zijn goedkoop en zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd worden gezien. Voorbeelden: sleutels goed beheren, op vakantie gaan en het huis toch een bewoonde indruk geven, tijdig de hagen snoeien, registreren van waardevolle voorwerpen, deuren en ramen met sleutel sluiten zelfs bij korte afwezigheid,.... Wanneer je thuis bent en je verdachte geluiden hoort dan volstaat het meestal het licht aan te steken of lawaai te maken om de inbreker op de vlucht te doen slaan. Hij heeft er immers geen enkel belang bij om herkend te worden.

Indien een confrontatie toch plaatsvindt: tracht kalm te blijven, geef of doe wat gevraagd wordt, vermijd een gevecht , tracht de dader zo goed mogelijk te observeren om de politiediensten een degelijke, beschrijving te kunnen geven, tracht het vluchtmiddel en de vluchtrichting na te gaan, verwittig daarna zo vlug mogelijk de politie (101). Als je niet thuis was en bij je thuiskomst vaststelt dat er werd ingebroken, ga dan niet binnen maar verwittig van bij een buur de politie, laat alles onaangeroerd en wacht op hun komst. En … neem achteraf de nodige voorzorgsmaatregelen om een eventuele tweede inbraak of poging te vermijden. Het is immers zo dat een woning waar reeds werd ingebroken een groter risico loopt om een tweede keer ongewenst bezoek te krijgen dan een andere woning. Raadpleeg onze diefstalpreventie adviseur!

De politie streeft samen met u naar een grotere veiligheid!