Doe mee voor minder gft in de huisvuilcontainer

Groenteresten, fruitschillen of bedorven fruit en groenten… al dit afval is perfect composteerbaar, maar toch komt het nog regelmatig in de huisvuilcontainer terecht. En dat terwijl je het gemakkelijk kan meegeven met de groene gft-container of zelf thuis kan composteren.

Om het sorteren van groente- en fruitafval te stimuleren, verkoopt de gemeente geventileerde keukenafvalbakjes met bijbehorende composteerbare zakjes. Deze hebben meerdere voordelen:

1.       Het is een gemakkelijke, geurloze en hygiënische manier om je keukenafval in te zamelen.

2.       Een deel van het vocht van het keukenafval kan door het geventileerde afvalbakje verdampen waardoor het afval uitdroogt en er minder snel schimmelvorming optreedt.

3.       Het is een handig en proper systeem: eens het zakje vol is, gooi je het in de gft-container. Aangezien het gft geen rechtstreeks contact meer maakt met de container, blijft deze langer schoon.

De kleine composteerbare zakjes dragen het ‘HOME-OK Compost-label’ en kan je ook zonder problemen thuis in je vat, bak of hoop composteren. Aangezien deze zakjes met keukenafval gevuld worden, is het aan te raden om tussendoor ook droog structuurmateriaal toe te voegen.  Zo blijft het evenwicht goed bewaard. Eventueel kan je de zakjes uitschudden en vervolgens de inhoud én het zakje  mengen met takjes, bladeren, haagscheersel …

Wie vooral de gft-container proper wil houden, kan gebruik maken van de grotere composteerbare zakken die je  in de container hangt. Vóór elke lediging maak je de hoeken van de zak los en zet je de container op straat. De zak met gft wordt bij de lediging verwijderd en wat je overhoudt is een lege, propere container!

Opgelet!

·         Enkel de composteerbare zakken die via de gemeente verkocht worden, mogen in de gft-container terechtkomen. Deze dragen het logo van EcoWerf en het ‘OK-compostlabel’ en kunnen zonder problemen in de composteerinstallatie van EcoWerf gecomposteerd worden. Andere composteerbare zakken, materialen of verpakkingen zijn niet toegelaten! 

·         Deze zakken mogen enkel in het werkingsgebied van EcoWerf gebruikt worden. Er bestaat immers geen zekerheid dat ze in andere composteerinstallaties verwerkt kunnen worden. Neem ze dus niet mee als je op vakantie naar de kust gaat!

·         De composteerbare zakken … composteren ook effectief! Zet je gft-container dus bij elke ophaling buiten anders beginnen de zakken al in je gft-container te lekken!

·         Bewaar je voorraad zakken op een droge en donkere plaats voor een maximale houdbaarheid.

·         Het gebruik van deze bakjes en composteerbare zakken is niet verplicht; aan jou de keuze of je er gebruik van wil maken of niet!

Kostprijs?

keukenafvalbakje : € 2,5

kleine composteerbare zakjes: € 3,00 voor een rol van 50 stuks.

grote composteerbare zakken (120l.): € 5,00 voor een rol van 10 stuks.

De afvalbakjes en composteerbare zakken zijn te koop aan het onthaal van het gemeentehuis!