Eikenprocessierups

Sinds enkele jaren krijgen we tijdens de zomermaanden te maken met eikenprocessierupsen. Naast kaal gevreten eikenbomen, veroorzaken deze rupsen vooral ernstige jeukhinder bij mensen die in contact komen met hun brandharen. De brandharen kunnen in de maanden mei, juni en juli overlast bij de mens veroorzaken. Eikenprocessierupsen trekken voornamelijk 's avonds 'in processie' vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral inlandse eikenbomen die hun voorkeur genieten.

Vanaf half mei bezitten de rupsen microscopisch kleine brandharen en zorgen zij voor hinder. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen. Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder. 

De gemeentelijke groendienst controleert momenteel heel wat bomen op de eikenprocessierups.

Wat te doen bij overlast?

  • Waarschuw het gemeentebestuur (luc.veldhaens@linter.be of wim.sprimont@linter.be). Zij zullen passende maatregelen treffen of de verantwoordelijke diensten op de hoogte brengen.
  • Probeer elk contact met de rupsen te voorkomen en maak ook kinderen hierop attent.

    Wat doe je best vooral niet?

  • De rupsen en nesten aanraken en zelf trachten te bestrijden.
  • Gebruik zeker geen insecticiden want deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.
  • Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

    Meer informatie? Download hier een brochure over de eikenprocessierups