Energiesnoeiers op pad in Linter

Op 29 mei gingen de energiesnoeiers van de Kringwinkel Hageland voor het eerst op pad in Linter. Gewapend met een fietskar vol materiaal – van spaarlampen tot buisisolatie – en een hoop energiebesparende tips, gingen ze aan de slag in de woning van de familie Leenen. OCMW-verantwoordelijke Ludo Vanderweyden en milieuambtenaar Luc Veldhaens gingen een kijkje nemen (klik hier om de foto te vergroten)

In een gemiddelde woning kan tot 30% aan energie worden bespaard, maar veel families weten gewoon niet hoe ze eraan moeten beginnen. Een eenvoudige scan door middel van een vragenlijst helpt om het energieverbruik in kaart te brengen. Een onderzoek van de bouwschil (dikte van de muren, isolatie van het dak……), apparatuur, verlichting én het gedrag van de bewoners komen aan bod. Na de scan volgt een verslag en worden maatregelen voorgesteld om het energieverbruik –en dus ook de rekening van de bewoner- te laten dalen. Per woning is er tevens een ‘spaarpakket’ voorzien, bestaande uit buisisolatie, spaarlampen, een spaardouchekop en radiatorfolie ter waarde van 20€. De energiesnoeiers helpen met de plaatsing hiervan.

Vaak kan je met enkele eenvoudige maatregelen je energiefactuur doen dalen. Christian Van Mechelen, de energiesnoeier van de Kringwinkel Hageland, geeft nog enkele tips: ‘Denk eraan om de verwarming een uurtje voor het slapengaan lager te zetten. Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen als je een kamer verlaat en de deuren steevast dicht te doen. Het volledig uitzetten van elektrische toestellen zoals televisie, radio, computer en ze niet in stand-by laten staan, maakt ook een verschil.’

Momenteel staan er reeds 45 woningen in Linter op het programma. Bedoeling is om tegen 2009 500 scans uit te voeren in Tienen, Landen, Linter en Zoutleeuw. De selectie van de gezinnen waar een scan plaatsvindt, gebeurt door de gemeenten en ocmw’s.

Het project van de energiesnoeiers zorgt niet alleen voor een lagere energiefactuur bij kansarme gezinnen. Het is eveneens goed voor het milieu én het zorgt voor sociale tewerkstelling. Van de 120 jobs in energierenovatie in Vlaanderen -waarvoor 1,3 miljoen euro werd uitgetrokken- gaan er 100 naar laaggeschoolde langdurig werklozen en 20 naar begeleiders.

De Koepel van Vlaamse Kringloopcentra die het project coördineert, hoopt dat er tegen 2012 vijfhonderd energiesnoeiers aan de slag zullen zijn.

Voor meer informatie:

www.energiesnoeiers.net

De Kringwinkel Hageland 016/82 45 55

Contactpersoon: Christian Van Mechelen

www.kringwinkelhageland.be