Erfgoedcollecties gezocht

Zestien gemeenten uit het Hageland slaan de handen in elkaar rond cultureel erfgoed! Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Glabbeek, Hoegaarden, Landen, Linter, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw richten samen een erfgoedcel op met de bedoeling een cultureel erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap af te sluiten.

Dat het Hageland een erfgoedrijke regio is al langer geweten. Denk maar aan Pater Damiaan, de Sint-Rochusprocessie, de erfgoedsite in Tienen, het patrimonium van de kerk van Zoutleeuw of de Basiliek van Scherpenheuvel of de talloze heemkundige kringen, kerkfabrieken, ... Projecten zoals het ABC van de Demervallei toonden reeds aan dat er op vlak van erfgoed nog heel wat te ontdekken is in het Hageland.

Sinds kort hebben 16 Hagelandse gemeenten zich dan ook verenigd om samen na te denken en te werken aan een beleid rond cultureel erfgoed. Het doel van deze samenwerking is een cultureel erfgoedconvenant aanvragen bij de Vlaamse Gemeenschap. Momenteel wordt er met de 16 gemeenten hard gewerkt aan het beleidsplan dat 31 december 2011 zou moeten worden ingediend.

Cultureel erfgoed? Cultureel erfgoed is het roerend erfgoed zoals archieven, collecties , beelden,..... en het immaterieel erfgoed zoals tradities, verhalen, dialecten....

Cultureel erfgoedconvenant? Het cultureel erfgoeddecreet zet in op het cultureel erfgoed. Daarom worden via het decreet subsidies toegekend aan regio's die inzetten op dit beleidsdomein met een cultureel erfgoedbeleidsplan. De voorwaarde is dat deze subsidies naar een erfgoedcel voor de regio gaan. Een erfgoedcel is een soort lokaal steunpunt voor het cultureel erfgoed. Deze afsprakennota tussen de Vlaamse Gemeenschap en de regio noemt men een cultureel erfgoedconvenant.

Laat je stem horen! In september wordt een participatieproces opgestart waarbij alle erfgoedgeïnteresseerden en mensen die met cultureel erfgoed bezig zijn uitgenodigd worden om hun mening, visie, ideeën... te laten horen.

Geïnteresseerden die willen meewerken met hun erfgoedcollectie, vinden hier een invulfiche terug.

Meer info? Projectcoördinator, Lena Lansbergen, lena.lansbergen@vlaamsbrabant.be , 0475 75 47 59