Eventueel elektriciteitstekort tijdens de wintermaanden

Door de lagere temperaturen en het minder aantal uren zonneschijn verbruiken wij in de winter meer elektriciteit. Deze klimaatomstandigheden leiden eveneens tot een capaciteitsdaling van bepaalde productiemiddelen en tot een vermindering van het aantal mogelijkheden om elektriciteit in te voeren uit onze buurlanden. Dit jaar komt daar nog het feit bij dat drie belangrijke reactoren van ons energiepark stopgezet werden: de reactoren Doel 3 en Tihange 2 (om veiligheidsredenen) en de reactor Doel 4 (om technische redenen).

Bijgevolg heeft Elia, de beheerder van het elektriciteitsnet, een risico op elektriciteitstekort voor deze winter geïdentificeerd. De bevoegde Minister kan aan Elia vragen om de aansluiting van bepaalde klantencategorieën te onderbreken (activering van het afschakelplan). In dit afschakelplan wordt bepaald welke zones binnen de gemeente eventueel voor een beperkte duur kunnen worden afgeschakeld. Het afschakelplan kan u hier raadplegen

Komt het effectief tot een stroomtekort, dan zullen bepaalde zones enkele uren - wellicht in de vooravond - worden afgeschakeld. Het zou gaan om maximaal 3 uur. De bevolking zal tijdig en door middel van diverse kanalen op de hoogte gebracht worden van de afschakeling.

Wat zijn de gevolgen en de impact van een eventuele afschakeling?

In uw woning kan een stroomonderbreking leiden tot het uitvallen van:

· de binnen- en buitenverlichting;

· de elektrische en elektronische huishoudtoestellen (koelkast, diepvriezer, televisie, radio’s, computer, modem, enz.);

· de liften (tenzij zij aangesloten zijn op een noodvoedingsbron);

· de intercoms, magnetische sloten, garagepoorten, alarmsystemen,…

Andere mogelijke gevolgen:

· mobiliteitsproblemen (verstoord treinverkeer, sluiting van de slagbomen, pannes van de verkeerslichten,…);

· een verstoring van de telefoon- en internetverbindingen;

· de onmogelijkheid om cash geld te pinnen aan de automatische loketten;

· problemen om benzine te tanken (aangezien de benzinepompen niet werken);

· doven van de openbare verlichting.

Hoe handelen zonder elektriciteit?

Als er sprake zou zijn van een stroomonderbreking is het volgens de overheid belangrijk om de volgende aandachtspunten in acht te nemen.

VOOR een aangekondigde stroomonderbreking

Als u vooraf geïnformeerd wordt over een stroomonderbreking:

  • Schakel al uw elektrische toestellen uit
  • Laad uw gsm op, liefst buiten de piekuren. Denk er aan dat het mobiele netwerk verstoord kan zijn bij een stroomonderbreking en dat ook een vaste telefoon kan aangesloten zijn op een modem met stroomvoorziening.
  • Verwittig je buren en kwetsbare naasten en vraag hen om dezelfde voorzorgen te nemen

TIJDENS een stroomonderbreking

Enkele tips bij een langdurige stroomonderbreking:

  • Schakel al uw elektrische toestellen uit en trek de kabels uit het stopcontact van stroomgevoelige apparaten, zoals televisie, computer, enz... Hou tenminste één lichtschakelaar ingeschakeld zodat u merkt wanneer de stroom hersteld is.
  • Sluit ramen en deuren om de binnentemperatuur te behouden.
  • Luister naar de media - via een radio op batterijen, een opwindbare radio of de autoradio - om op de hoogte te blijven van de situatie en de aanbevelingen van de overheden.
  • Indien iemand in uw omgeving hulpbehoevend is, neem er dan contact mee op
  • Zaklampen zijn te verkiezen boven kaarsen. U kan ook theelichtjes gebruiken en plaats die op een onbrandbaar oppervlak. Laat brandende kaarsen niet onbewaakt achter.
  • Vermijd het onnodig openen van uw diepvriezer en koelkast om de temperatuur zo lang mogelijk zo laag mogelijk te houden.
  • Telefoneren is te vermijden. Zo wordt het netwerk niet overbelast. In geval van nood belt u 112.
  • Ook gsm-gebruik is te mijden. Moet u toch iemand contacteren, stuur dan best een sms-bericht.

NA een stroomonderbreking

Wanneer de stroomvoorziening is hersteld:

  • Schakel niet meteen al uw elektrische toestellen op hetzelfde moment aan. Werk stapsgewijs en geeft het stroomcircuit de tijd om zich te stabiliseren.
  • Controleer de toestand van het voedsel in zowel koelkast als diepvriezer op eventueel bederf. Bij twijfel: gooi het product in kwestie weg, uw gezondheid gaat voor. Ter info: als de deur van uw diepvriezer dicht gebleven is tijdens een stroomonderbreking, dan kan het voedsel gedurende 24 uur of zelfs 36 uur bevroren blijven, al naar gelang de temperatuur.

Meer info.