Gemachtigde opzichters gezocht

Gemeenten en scholen kampen met een gebrek aan mensen die kinderen helpen oversteken op gevaarlijke plekken in de buurt van scholen. Daarom start de provincie Vlaams-Brabant opnieuw met een wervingscampagne voor deze 'gemachtigde opzichters'.

Verkeersonveiligheid in de schoolomgeving en op de schoolroutes weerhoudt heel wat ouders om hun kinderen zelfstandig naar school te sturen met de fiets, te voet of zelfs met het openbaar vervoer. De kinderen zelf met de wagen naar school brengen, lijkt "veiliger". Door gemachtigde opzichters in te zetten op gevaarlijke oversteekplaatsen, krijgen de ouders de mogelijkheid om hun kinderen alsnog zelfstandig naar school te laten gaan.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de provincie Vlaams-Brabant een wervingsactie, reeds voor de zevende keer, om gemeenten en scholen te helpen kandidaten te vinden. Sinds vorig jaar heeft Vlaams-Brabant er, verspreid over de hele provincie, ongeveer 1200 gemachtigde opzichters bij. De opleidingen zullen in het begin van het nieuwe jaar plaatsvinden. Met deze timing wordt er voor gezorgd dat de gemachtigde opzichters bekend zijn nog voor het einde van het lopende schooljaar.

Gemachtigde opzichters zijn mensen die minstens 18 jaar zijn en zich vrijwillig willen inzetten voor een verkeersveiligere omgeving. Na een theoretische en praktische opleiding, die gratis aangeboden wordt, krijgen de kandidaten van de burgemeester de toestemming en de verantwoordelijkheid om kinderen, scholieren, bejaarden of gehandicapten in groep te laten oversteken.

Inschrijven kan via e-mail of telefonisch bij de dienst mobiliteit en wegen van de provincie tot en met 12 december 2008.
Dienst mobiliteit en wegen, 016-26 75 49, verkeersveiligheid@vlaamsbrabant.be