Gewijzigde voorrangsregel

De gemeenteraad besliste om de voorrangsregeling te wijzigingen op de belangrijkste wegen in onze gemeente. Op deze zogenaamde “hoofdwegen” wordt de voorrang van rechts afgeschaft. Hiermee wil het gemeentebestuur de eenduidigheid en de veiligheid verhogen. .

Op initiatief van de gemeenteraadscommissie Verkeer en Grondgebonden Zaken werd met het oog op het inventariseren van de voorrangsregeling een rondgang
georganiseerd langs alle “hoofdwegen” in onze gemeente. Bij deze rondgang kon worden vastgesteld dat op de meeste “hoofdwegen” er maar een beperkt aantal kruispunten zijn waar nog een voorrang van rechts van toepassing is.  In 66% van de gevallen is momenteel de voorrangsregel van rechts al niet meer van toepassing. In slechts 33% van de gevallen is de voorrangsregel van rechts nog wel van kracht.

Na onderzoek en na unanimiteit binnen de commissie Verkeer en Grondgebonden Zaken heeft het gemeentebestuur beslist om, in kader van de eenduidigheid, op deze “hoofdwegen” (gele wegen op kaart hieronder) de voorrang van rechts af te schaffen. Hiermee worden de 33% resterende situaties in overeenstemming gebracht met de situatie zoals deze al op de meeste andere plaatsen van toepassing was.

De nieuwe voorrangsregeling gaat in op 1 oktober 2015. De verkeersborden zullen op dat moment aangepast zijn zodat deze nieuwe regeling overal duidelijk gesignaleerd is.

Met deze nieuwe voorrangsregel wil het gemeentebestuur de onduidelijkheid en verwarring die er nu bestaat wegnemen. Momenteel kan je immers op één en dezelfde weg verschillende voorrangsregels tegenkomen. De nieuwe regeling zorgt voor eenvormigheid en duidelijkheid voor de weggebruikers.   

SAMENGEVAT:

· op alle “hoofdwegen” op het grondgebied van Linter (gele wegen op kaart hiernaast) wordt met ingang van 1 oktober 2015 de voorrang van rechts afgeschaft

· op alle andere wegen blijft de bestaande voorrangsregeling behouden.