Gratis douchecoach

Onze gemeente promoot duurzaam omgaan met water. De douche is de grootste waterverbruiker in huis en daarom geeft het gemeentebestuur gratis de douchecoach aan de inwoners. Door iets minder lang te douchen en een douchecoach te gebruiken, kunt u eenvoudig elke dag water en energie besparen zonder in te leveren op comfort.

Water is een van de meest waardevolle, zoniet het kostbaarste van alle grondstoffen, levensnoodzakelijk en ogenschijnlijk onuitputtelijk. Ook al wordt onze planeet wel de blauwe planeet genoemd, slechts 0,6% van al dat water is tegelijk vloeibaar en zoet en dus geschikt voor menselijk gebruik. Duurzaam omgaan met dat water is dus de boodschap! De gemiddelde Vlaming gebruikt per dag zo’n 120 liter water, dat zijn 12 emmers van 10 liter op een rij, terwijl 64 liter zou volstaan. We verspillen dus heel wat water!Gemiddeld staat de Vlaming ook 8,4 minuut lang onder de douche. Als we douchen dan verbruiken we gemiddeld per douche gemiddeld zo’n 60 liter water. De Douchecoach heeft de vorm van een zandloper, kent een looptijd van vijf minuten en is door de handige zuignap in elke douchecabine te monteren. Dankzij deze douchetimer kan je op een eenvoudige manier, zonder aan comfort in te boeten, jaarlijks heel wat water- en energiekosten besparen:   

  • 12.000 liter water
  • 90 m3 gas besparen voor waterverwarming
  • 80 euro aan energie- en waterkosten
  • voorkomt dat 161 kilogram co2  vrijkomt

“Je hoeft niet altijd met energiepremies en subsidies te goochelen. Door een kleine wijziging in ons gedrag kunnen we al heel veel bereiken. De douchecoach is daarbij een ideaal hulpmiddel. Verrassend, makkelijk, leuk en met veel effect …Als je het niet voor het milieu doet, dan toch voor je portemonnee?”, aldus burgemeester Marc Wijnants.  

In de herfsteditie van het gemeentelijke infoblad vinden geïnteresseerden een bon die ze in het gemeentehuis kunnen inruilen voor een gratis douchecoach (zolang de voorraad strekt).