Infoavond bacterievuur en little cherry

Op maandag 10 maart 2014 vindt in de bovenzaal van de Lakenhalle, op de Grote Markt van Zoutleeuw een Infoavond over bacterievuur en little cherry plaats. 

Wilt u weten hoe u deze ziektes kan herkennen en wat u eraan kan doen? Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de gemeentelijke landbouw- en milieuraad nodigen u graag uit op de infoavond die zal doorgaan op maandag 10 maart 2014 in de bovenzaal van de Lakenhalle, Grote Markt te Zoutleeuw. De infoavond  start om 19u30; indien u meer wil weten over bacterievuur verwachten wij u om 19u30, indien u enkel geïnteresseerd bent in little cherry virus kunt u aansluiten omstreeks 20u45.

Bacterievuur, ook gekend als perevuur, is een vervelende plantenziekte die vooral fruittelers en boomkwekers zorgen baart. De ziekte komt echter niet alleen in boomgaarden voor. Naast appel- en perenbomen zijn nog andere planten – in tuinen, parken, natuur- en landbouwgebied – gevoelig voor de ziekte. Daarom is het bestrijden van perevuur een taak voor iedereen.

Little cherry is een ernstige virusziekte van zowel zoete als zure kersen, inheems in Japan en wereldwijd verspreid via de beroemde Japanse sierkersen. De kersen blijven eetbaar en zijn ongevaarlijk voor mens en dier, maar zijn smaakloos en onbruikbaar voor de industrie. Het is vooral de omvang die de ziekte aanneemt, waardoor er aan de alarmbel wordt getrokken. Vooral in de historische kersenstreek in Haspengouw staan nog veel oude hoogstambomen in weides of bij particulieren in de tuin. In sommige gevallen zijn deze bomen besmet en vormen ze een bedreiging voor de intensieve laagstam kersenteelt in de buurt.

Meer info:  milieudienst Zoutleeuw via 011-78 91 86 of  RLZH via 016-81 91 63.