Leukste dialectwoord: 10 finalewoorden

Op 21 december 2009 startten de werkgroep heemkunde en het gemeentebestuur van Linter hun zoektocht naar het leukste dialectwoord. De respons op dit initiatief was erg groot. “We kregen honderden dialectwoorden toegestuurd. Een duidelijk teken dat het lokale dialect zeker nog springlevend is in onze gemeente. Taal maakt immers een groot deel uit van onze cultuur,” klinkt het enthousiast bij Ilse Bollen, schepen van cultuur. De leden van de werkgroep heemkunde maakten ondertussen een selectie uit de ingediende dialectwoorden. De top-10 kan je hieronder terugvinden:

pisbezinder: een verlegen iemand.
rauwel: lief, schattig.
kiejevereejer: trage/slechte eter.
eil: flauw.
kernuujk: geslepen iemand.
guddereejer: knoeier.
moembakkes: masker
dosduvel: dorsmolen.
eietsgat: onderste van een boom
brounkawedige hin: broedkip.

Inzenders van de ‘finalewoorden’: André Vandebroek, Marleen Kumpen, Werner Vanoverschelde, Kristien Henot, Robbert Ramaekers, Paula Geysens, Tony Vandijk.

Hoe stemmen?

Vanaf 21 maart kan je stemmen voor je favoriete woord. Dit kan door het formulier in het gemeentelijk infoblad in te vullen. Je kan tot en met woensdag 28 april 2010 stemmen. De bekendmaking van het leukste woord volgt op vrijdagavond 30 april tijdens de Linterse dialect- & folkloreavond in zaal de Brukkes (Langstraat 54a te Neerhespen).