Leukste dialectwoord van Linter

Dialect spreekt nog steeds tot de verbeelding: Anneke is piejpelzot van (stapelgek op) een jongen uit haar klas. Jurgen heeft de hele nacht liggen wàzzele (woelen). Magda naait haar broek terug met een oud stikmeshin  (naaimachine). André gaat binnenkort in het peijkesaas (bejaardentehuis) wonen. Zo zijn er er nog véél meer. Sommige zijn vergeten of worden niet meer gebruikt. Daarom deze zoektocht naar het leukste dialectwoord.

De gemeente Linter en de werkgroep Heemkunde starten deze plezierige, maar anderzijds ook nuttige, tocht. “We willen onze woordenschat voor het nageslacht bewaren. In het Algemeen Nederlands kan je niet altijd dezelfde nuances meegeven als in ons kleurrijk dialect,” licht schepen van cultuur Sonja Petitjean toe.

Wie wil deelnemen mag dit zoveel keer doen als hij wil. Of anders gezegd: je mag zoveel woorden aanbrengen als je wil. “Belangrijk is dat het woord in kwestie in een normale (dialect)zin gebruikt moet kunnen worden. Deelnemers geven ook best de betekenis van het woord mee. De schrijfwijze is minder belangrijk. Er bestaan namelijk nauwelijks richtlijnen voor het juist schrijven van dialectwoorden,” aldus schepen Petitjean

Bij een wedstrijd hoort natuurlijk een jury. Deze jury zal eind februari een selectie maken uit de ingediende dialectwoorden. Vanaf 21 maart zal je vervolgens kunnen stemmen voor je favoriet uit een top-10 van dialectwoorden. De bekendmaking van het leukste woord volgt in juni. Tijdens de prijsuitreiking wordt de winnaar bekend gemaakt.

Jij doet toch ook mee?!

Je suggestie(s) indienen kan tot 25 februari 2010. Dit kan op verschillende manieren:

Via het formulier op de gemeentelijke website
• Je suggestie(s) binnenbrengen aan het onthaal of insturen via de post (Informatiedienst, Helen-Bosstraat 43, 3350 Linter)