Linter Hartveilige gemeente

Om de titel ‘Linter Hartveilig’ te verdienen volgden 26 leden van het gemeente- en OCMW personeel een opleiding Reanimatie. Ook burgemeester Marc Wijnants, schepen van sport Patrick Bouvin en gemeente- en OCMW-secretaris Rina Janssens gaven zelf het goede voorbeeld door aan de cursus deel te nemen. Het gemeentebestuur kocht een AED (automatisch externe defibrillator) toestel aan. Op maandag 23 november namen de cursisten hun brevetten in ontvangst en sindsdien mag Linter zich ‘Hartveilig’ noemen. 'Een titel die verdiend is', zegt Martijn Vandewijer, lesgever en voorzitter van de Rode Kruis afdeling Zoutleeuw-Linter-Geetbets, ‘Met het project 'Steden en Gemeenten Hartveilig' wil onze hulpverleningsorganisatie de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken.’

"Ervoor zorgen dat er een AED-toestel hangt, is één,’ klinkt het bij de schepen, ‘maar mensen moeten ook weten hoe ze te gebruiken of beter gezegd er leren mee omgaan. De toestellen geven wel automatisch instructies, maar soms staan mensen er angstvallig tegenover omdat ze het niet kennen."
De toegankelijke defibrillator hangt vlak naast de ingang van het gemeentehuis aan de buitenmuur. Het toestel analyseert de hartritmestoornis en stelt een eventuele behandeling voor in de vorm van een elektroshock. Het grote voordeel van een AED is dat iedereen ermee kan werken, want het toestel geeft zelf aan wat er moet gebeuren.