Linter is ontvoogde gemeente

De gemeente Linter wordt vanaf 1 oktober beschouwd als een ontvoogde gemeente. Het ministerieel besluit van 29 juli 2011 hierover verscheen in het Belgisch Staatsblad van 17 augustus 2011. Dit betekent dat de gemeente Linter voldoet aan de vijf kwaliteitsvoorwaarden uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Linter heeft namelijk een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar en beschikt over een vergunningenregister, een plannenregister en een register van onbebouwde percelen.

De ontvoogding betekent dat de procedure voor het verlenen van verkavelings- en stedenbouwkundige vergunningen wordt vereenvoudigd. De aanvragen moeten immers  niet meer voor verplicht bindend advies overgemaakt worden aan de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar van het Agentschap Ruimte & Onroerend Erfgoed (in de volksmond gekend als ‘stedenbouw’) in Leuven.

De verantwoordelijkheid voor het afleveren van en beslissen over stedenbouwkundige vergunningen komt nu bij de gemeente te liggen. Deze beslissingen worden nog steeds genomen conform de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten.

Elke aanvraag moet tevens behandeld worden binnen een bepaalde termijn:
- 75 kalenderdagen voor stedenbouwkundige aanvragen zonder openbaar onderzoek
- 105 kalenderdagen voor stedenbouwkundige aanvragen met openbaar onderzoek
- 150 kalenderdagen voor aanvragen tot verkaveling of verkavelingswijziging

Deze termijnen beginnen te lopen vanaf het moment dat de gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar de aanvraag ontvankelijk en volledig verklaart. Indien de termijn wordt overschreden, wordt de aanvraag als stilzwijgend geweigerd beschouwd.

De nieuwe ‘ontvoogde’ procedure geldt voor aanvragen die bij de gemeente worden ingediend vanaf 1 oktober  2011.

Voor de gemeentelijke administratie betekent deze ontvoogding een toenemende werkdruk. Voor complexe bouwdossiers en verkavelingsaanvragen is het dan ook aangewezen dat uw architect een afspraak maakt met de stedenbouwkundige ambtenaar van de gemeente om deze dossiers vóór het officieel indienen ervan te bespreken en te evalueren. Algemene vragen worden uiteraard nog steeds beantwoord aan het loket tijdens de openingsuren.