Linter tegen zinloos geweld

Vandaag werd in het gemeentehuis de gipsen hand van het project ‘70 burgemeesters tegen alle vormen van geweld’ ingehuldigd door burgemeester Marc Wynants en de Linterse kunstenares Paula Geysens, die de hand...onder handen nam. De Linterse hand is nog enkele maanden te bezichtigen in het gemeentehuis.
(Klik hier om te foto in een groter formaat te bekijken)

Het project van de “70 burgemeesters tegen alle vormen van geweld” onderscheidt zich van andere projecten door te sensibiliseren tegen alle vormen van geweld, en dan vooral het geweld waar meestal vrouwen en weerloze kinderen het slachtoffer van zijn, maar de laatstetijd ook tegen geweld tegen senioren die toch de basis gelegd hebben voor onze welvaart. Omdat burgemeesters de beleidsmensen zijn die het dichts bij het volk staan en er de nauwste band mee hebben, wordt dan ook aan hen gevraagd om “de hand tegen alle vormen van geweld” te aanvaarden, en door deze te willen in ontvangst nemen, zijn zij bereid zich dan ook te verzetten tegen iedere geweldvorm.

Momenteel namen al 62 burgemeesters deel, de voorwaarden zijn dat de hand beschilderd wordt in de kleuren van de stad en met het wapenschild op de rugzijde. De Linterse hand tegen geweld bevat dan ook heel wat symboliek:  

  • als symbool “om op te komen tegen alle vormen van geweld in de gemeente” staan wij symbolisch ons wapenschild af (centraal op de rug van het beeld)
  • de Linterse regenboogkleuren zijn bruisende prikkels........dat bruisende leven willen wij aanwenden om geweld tegen te gaan. Daardoor voelen wij ons sterk en gebruiken wij een sterke en duurzame hand (vandaar de metaalkleur -zilver)
  • sterk maar zacht als in contrast met het geweld. Het 'zachte' werd door een collage van veertjes weergegeven op een hemelsblauwe achtergrond.Aan elke vinger prijkt er een ring met aan de voorkant kraaltjes in de kleuren van het “logo Linter”. De bolletjes die uit ons logo opborrelen zijn veranderd in de vaste zelfzekere kraaltjes.
  • de hand met de kleuren van Linter en het wapenschild symboliseren de hoop, de kracht, de liefde en de samenhorigheid.Zij winnen het van het zinloze geweld
  • het zinloze geweld – de achterkant van de hand, symbool van geweld- wordt weggeduwd. De ketening, het bloed veroorzaakt door zinloos geweld wordt weggeduwd door samen krachtig en eendrachtig te zijn.

Tijdens een slotevenement zullen de bewerkte handen een vredesketting vormen in de Lakenhalle van (vredesstad) Ieper. Iedereen kan de Linterse hand tegen geweld in het gemeentehuis komen bekijken.