Linter in top 100 van lokale overheidswebsites

De website van Linter behaalde een top-100 plaats in de jaarlijkse doorlichting van de gemeentelijke websites door Indigov. Dit onderzoek evalueert jaarlijks de websites van 327 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel op basis van een aantal criteria zoals interactiviteit, kwaliteit van het informatieaanbod en de elektronische diensten, democratische mogelijkheden van de site en gebruiksvriendelijkheid.

Mede dankzij het uitgebouwde e-loket klom onze gemeente in de ranking. “We zijn tevreden met dit resultaat,” licht schepen van E-government Andy Vandevelde toe. “In 2008 investeerde onze gemeente in een nieuwe website. De digitale informatie over overheidsdiensten wordt steeds beter waardoor de burger beter geïnformeerd aan het loket verschijnt. Maar het kan niet zijn dat in een tijdperk waarin we onze belastingen elektronisch ingeven en via het internet reizen boeken en ons geld beheren, we nog steeds naar het gemeenteloket moeten voor de meest simpele aanvragen.  Gelukkig vinden steeds meer en meer inwoners de weg naar ons digitale loket en plannen we naar de toekomst nog acties hieromtrent,” aldus Vandevelde.

Niet alleen scoorde de gemeentelijke webstek met het e-loket, ze deed het ook zeer goed op het gebied van ‘eAdministratie’ (nieuwsrubriek, elektronische nieuwsbrief, taakbeschrijving diensten, gemeentelijke reglementen, enz.), een opsteker voor de dienst communicatie die de website dagelijks beheert en actualiseert.

De openingsuren, de dienstencatalogus, de nieuwsberichten en de evenementenkalender zijn de meest geraadpleegde rubrieken van de Linterse site. “Deze gebruiksvriendelijke website wordt echt drukbezocht. Afgelopen maand bezochten minstens 2.600 surfers onze site,” zegt een tevreden schepen.

Ondanks alle marketing buzz over Web 2.0 valt hiervan volgens Indigov binnen de overheid (bijna) niets te bespeuren. De eerste schuchtere pogingen om GIS (Geografische Informatie Systemen) en applicaties zoals GoogleMaps te integreren, kondigen mogelijk wel een nieuwe, belangrijke trend aan. “We houden de informaticatrends nauwlettend in de gaten en we zijn bereid hierin te investeren indien nodig”, vat schepen Andy Vandevelde tot slot samen.