Linter trekt troefkaart van sorteren & composteren

Composteren blijft niet alleen dé manier om uw tuingrond te verbeteren, maar ook om geld te besparen. Zelf composteren zorgt voor een serieuze volumevermindering van het huisvuil, waardoor ook de verwerkingskosten dalen. Net daarom trekt ons gemeentebestuur volop de (troef)kaart van composteren & sorteren.

Bij de milieudienst vlogen er op drie maanden tijd al zo’n 20 compostvaten de deur uit! “Een groot succes,” aldus milieuambtenaar Luc Veldhaens. “Om de eigenaars van zo’n bak wegwijs te maken in de kunst van het composteren organiseren we in de maand mei een gratis cursus thuiscomposteren. In drie sessies van drie uur leer je er hoe je afval uit keuken en tuin omtovert tot een waardevolle grondstof.”

Naast het gekende compostvat (€ 10) kunnen diehard composteerders zich nu ook uitleven met de compostbak (€ 30). Deze bestaat uit FSC-hout (Forest Stewardship council of Raad voor Duurzaam Bosbeheer) en heeft een inhoud van ongeveer 860 liter. De inhoud is voldoende voor het GFT-afval van een gezin van vier personen met een tuin van meer dan 300 m².  De planken aan de voorzijde zijn eenvoudig wegneembaar, wat het ledigen van de bak vergemakkelijkt. Tussen de profielen is een luchtspleet van ongeveer 3 cm voorzien voor een optimale luchtstroom.

Verder wil onze gemeente de  inwoners graag aanmoedigen om ook kleine hoeveelheden GFT (fruitschillen, koffiedik,..) op een hygiënische manier apart in te zamelen. Vanaf april kan je in het gemeentehuis keukenafvalbakjes (€ 2,5) kopen. De kleine composteerbare zakjes voor de keukenafvalbakjes dragen het 'HOME-OK compost-label', kunnen zonder problemen thuis in je vat of bak gecomposteerd worden en kosten € 3 per rol (van vijftig stuks).

Het is een gemakkelijke, geurloze en hygiënische manier om je keukenafval in te zamelen. Een deel van het vocht van het keukenafval kan door het geventileerde afvalbakje verdampen waardoor het afval uitdroogt en er minder snel schimmelvorming optreedt. De niet-sorteerders kunnen zien dat het keukenafval op een eenvoudige, handige en hygiënische manier kan ingezameld worden. “Eens het zakje vol is, gooi je het in de GFT-container of in je compostvat of -bak. Omdat er geen rechtstreeks contact met het keukenafval is geweest, hoef je het bakje niet steeds schoon te maken. Ook je GFT-container blijft zo heel wat schoner”, klinkt het bij de milieudienst.

Bijkomend biedt Linter ook grote composteerbare zakken aan die je in de 120-liter container voor GFT kan hangen (€ 5 voor een rol van 10 stuks). Vóór elke lediging maak je de hoeken van de zak los en zet je de container op straat. De zak met GFT wordt bij de lediging verwijderd en wat je overhoudt is een lege, propere GFT-container!

Meer informatie en inschrijvingen voor cursus thuiscomposteren:

Milieuambtenaar Luc Veldhaens, luc@linter.be of 011 78 91 37