Linter werkt samen met provincie aan trage wegen

Op vrijdag 13 maart plaatste de provincie Vlaams-Brabant 33 naambordjes bij voetwegen in Linter. Behalve voor de naambordjes slaan gemeente Linter en de provincie Vlaams-Brabant ook de handen in elkaar voor een groots en uniek participatietraject rond trage wegen. Inwoners van Linter mogen mee nadenken over de rol van trage wegen in hun gemeente.

Trage wegen spelen een steeds belangrijkere rol in de lokale mobiliteit. De beste manier om trage wegen te behouden en te waarderen, is dan ook ze veel te gebruiken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Om het gebruik te stimuleren, plaatsen we al enkele jaren naambordjen bij trage wegen in Vlaams-Brabant. En we gaan dit jaar hiermee verder. Voetgangers en fietsers weten via de naambordjen dat ze de weg mogen gebruiken. Bovendien trekken de bordjen de aandacht. Heel wat inwoners ontdekken zo zelfs nieuwe wegjes in eigen dorp’.

Start opmaak tragewegenplan

De gemeente Linter gaat werk maken van zijn trage wegen.

‘Heel wat van onze trage wegen zijn erg waardevol in het kader van het nieuwe toeristische project rond de Getevallei. Maar ook daarbuiten willen we onze trage wegen herwaarderen’, zegt burgemeester Marc Wijnants.

‘We zijn daarom twee weken geleden, met de hulp van talrijke vrijwilligers, gestart om onze trage wegen te inventariseren. Enkele deelgemeenten waren vroeger al geïnventariseerd in het kader van het wandelknooppuntennetwerk. Op basis van deze schat aan informatie zullen we daarna een tragewegennetwerk uittekenen’, zegt Patrick Bouvin, schepen van toerisme.

Samen met inwoners bouwen aan trage wegen

‘De plaatsing van de naambordjes door de provincie kon niet op een beter moment komen. Ze vormen de ‘aftrap’ van een heuse tragewegengolf door onze gemeente. Onze gemeente is ingestapt in een uniek pilootproject van de provincie Vlaams-Brabant om onze inwoners via een participatie-traject bij het tragewegenbeleid te betrekken. Een eerste grote bijeenkomst is gepland op 29 april om 18.30 uur in ons gemeentehuis’, zegt Marleen Vannieuwenhuijsen, schepen voor Trage wegen. ‘Elke inwoner is welkom om mee te komen nadenken over de zin en onzin, het gebruik en ongebruik en de toekomst van de trage wegen van Linter’.

Trage wegen zijn bij uitstek lokaal.

‘Daarom willen we een tragewegenplan ook zo lokaal mogelijk opmaken en daarbij de lokale bewoners betrekken’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Zeker in een landelijke omgeving als Linter vraagt dit de nodige afstemming tussen landbouw, recreatie en natuurbehoud. Dit piloottraject in Linter is voor ons een leerschool om later in andere gemeenten hetzelfde te doen. Het doel is overal hetzelfde: meer draagvlak opbouwen voor die prachtige, maar vaak vergeten trage wegen’.

Om de samenwerking tussen gemeente Linter en de provincie Vlaams-Brabant te bezegelen, ondertekenden beide partijen vandaag een engagementsverklaring