Linterse reus

Jaarlijks wordt in augustus de Slag van Orsmaal-Gussenhoven in onze gemeente herdacht, dit jaar al voor de 98ste keer. Deze zomer zal er naast de herdenking van de slag ook de opening van het museum van het derde regiment Lansiers  in de Orsmaalse pastorie plaatsvinden. Het oorlogsverleden bracht een aantal inwoners op het idee om in het kader van de honderdjarige herdenking in 2014 de grootste inwoner van Linter het levenslicht te laten zien: een reus.

“Een reus is niet zomaar een pop, het is vaak de weerspiegeling van een gemeente of stad. Een reus wordt dan ook als echte inwoner van de gemeente beschouwd. Reuzen worden niet gemaakt maar geboren, ze krijgen een doopakte. Vervolgens worden ze feestelijk gedoopt en krijgen een peter en een meter. Ook in Linter zullen we onze reus dan ook hartelijk verwelkomen als nieuwe inwoner”, zegt schepen van Erfgoed Andy Vandevelde.

De Linterse reus zal vanuit erfgoedkundig en historisch oogpunt een bijdrage leveren aan de herdenkingen die in 2014 zullen georganiseerd worden in het kader van de Grote Oorlog. Maar wie wordt het gezicht van de reus? Burgemeester Marc Wijnants licht alvast een tipje van de sluier: ‘We willen een passend gezicht geven aan de soldaat van toen. Het gezicht van de reus zal dat van kapitein-luitenant Knaepen worden. Hij speelde een belangrijke rol in de verdediging van de bruggen over de Gete en sneuvelde tijdens de gevechten in Orsmaal.”

Om het gezicht van luitenant Knaepen te reconstrueren werd plastisch kunstenaar Ad Wouters gecontacteerd. Op de foto ziet u hem aan het werk.