Melkerhei is eerste Korte Keten Kop

Melkerhei uit Linter mag zich, na een ware verkiezingsstrijd, de Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant noemen. De provincie Vlaams-Brabant wil met deze titel, aan de vooravond van de Week van de Korte Keten die loopt van 4 tot en met 12 mei, Hiermee wil de provincie Vlaams-Brabant hoeve- en streekproducenten of organisaties, die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor de korte keten, een duwtje in de rug door hun bekendheid te verhogen.

Martine Kinnart en haar zoon Pieter Arnauts zijn begin 2017 gestart met Melkerhei in Linter, naast het melkveebedrijf van Gerrit Arnauts. Op dit bedrijf worden zuivelproducten gemaakt. Deze streekproducten gaan terug naar de basis: rauwe melk en ambachtelijke zuivel, waaronder een variatie aan harde en zachte kazen. Tweemaal per dag worden de 75 Holsteinkoeien gemolken. Een gedeelte van de melk wordt rechtstreeks verwerkt tot verse zuivelproducten. “Ontdek het pure’ is onze slogan. We voegen geen bewaar- of bindmiddel toe en dat proeven mensen”, zegt Martine Kinnart van Melkerhei. “Met onze foodtruck doen we talloze evenementen aan. Op die manier zijn we zo mobiel als een winkel. De consument staat tegenwoordig mijlenver af van de voeding en de landbouw. Daar willen we verandering in brengen”.

Meer dan 2.500 unieke bezoekers hebben gestemd”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “De laureaten speelden vaak haasje-over. Het was een spannende strijd”.

Week van de Korte Keten

De Korte Keten Kop-verkiezing vormt het startschot voor de tweede Week van de Korte Keten, die plaatsvindt in heel Vlaanderen. Met het initiatief wil de provincie Vlaams-Brabant en haar partners de afstand tussen landbouwer en consument verkleinen. “De lekkerste dingen worden vaak om de hoek geproduceerd, maar niet iedereen weet dit”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Met de Week van de Korte Keten wil de provincie daar verandering in brengen. Korte Keten is niet alleen goed voor de portemonnee van de boeren -ze krijgen immers een eerlijke prijs- ook het milieu vaart er wel bij. De afstand die het voedsel moet afleggen, van veld tot bord, verkleint. Door de voedselkilometers te verkleinen, verlaagt ook de CO2-uitstoot door het transport.En we eten volgens de seizoenen.

Op dit moment zijn er, verspreid over de provincie Vlaams-Brabant, 80 deelnemers die meer dan 100 activiteiten organiseren.
Een overzicht van deze activiteiten vindt men op www.weekvandekorteketen.be