Motie van burgemeesters en fruitsector

Vrijdag vond in Bekkevoort een overleg plaats tussen verschillende gemeentebesturen van het Hageland en vertegenwoordigers van de fruitsector. Ook onze burgemeester neemt de de problematiek van de perenboycot door Rusland en de weerslag hiervan op onze streek ter harte. Tijdens het overleg werd een gezamenlijke motie opgesteld die donderdag aan Europees commissaris Karel De Gucht zal overhandigd worden.

Hieronder kunt u de integrale tekst lezen:

Geachte heer De Gucht,

Namens de burgemeesters van het Hageland en de vertegenwoordigers van de fruitsector vragen we dringend aandacht voor de huidige problemen waarmee onze Hagelandse fruittelers te kampen hebben. We willen bij u, als Eurocommissaris van handel, er op aandringen dat u de diplomatieke onderhandelingen mee begeleidt en ondersteunt en samen zoekt naar een oplossing voor de gestelde problemen binnen onze sector en onze regio, het Hageland.

Het Hageland is een uitgestrekt agrarisch gebied met nog heel wat jonge en ervaren landbouwers en fruittelers. Vele  jonge fruittelers hebben onlangs duizenden nieuwe bomen geplant die de volgende 15 jaren hopelijk een goede oogst kunnen voortbrengen. Zij hebben frigo’s gebouwd en machines aangekocht. In 2011 werden zij reeds geconfronteerd met ernstige schade naar aanleiding van wind en hagel (het Pukkelpopinferno).

Heel wat jonge telers kregen toen ook tijdelijk uitstel van betaling van hun leningen. Deze telers beschikken momenteel echter niet over de nodige  financiële middelen om ook deze Russische boycot nogmaals te overleven. In Europa wordt 14 miljoen ton fruit geproduceerd en slechts 125 miljoen steun voorzien. Dit is 0.008 euro steun per kilo. Dit is een wanverhouding ten opzichte van de uiteindelijke kostprijs per kilo. (Volgens alle insiders 0.40 à 0.50 euro per kilo.) Het bedrag van 125 miljoen euro dat voorzien wordt in het  Europese noodfonds voor de landbouwsector is veruit onvoldoende.

Het is ook zeer belangrijk andere en nieuwe afzetmarkten aan te boren. Maar in praktijk is dit een proces dat over meerdere jaren loopt en niet op korte termijn gerealiseerd kan worden. De afzet op de Russische markt werd ook opgebouwd over een periode van 10 jaren. Nieuwe markten zoals bv. China zullen stap voor stap moeten opgebouwd worden vooraleer daar sprake kan zijn van een belangrijke volumeafzet.  Het is echter zeer belangrijk dat er vanuit de Europese gemeenschap wordt aangedrongen bij de andere grootmachten om eindelijk ook de markten van de VS, Canada en Brazilië open te stellen voor ons Europees fruit. Een minimum dat een groot land als de US voor een kleine bondgenoot als België kan doen.

De Belgische fruit- en landbouwsector  moet zich in de toekomst minder afhankelijk laten maken van één land. De Russische afzetmarkt wordt momenteel bevoorraad vanuit Afrika, Zuid-Amerika en China. Gaat men na de boycot deze afzetmarkt zomaar terug heroveren? De sector  heeft hier ernstige bedenkingen en twijfels over. Wij hopen dat jullie eigen initiatieven nemen en mee de Vlaamse en Belgische task forces ondersteunen om onze afzetmarkten uit te breiden. Zowel ministerieel als die van onze veilingen en het privé initiatief.

Onze landbouwsector, de primaire sector, wordt vandaag op Europees niveau gebruikt als een economisch wapen in de politieke strijd om Oekraïne. Zet en tegenzet, wij weten het allemaal. Dit wapen gebruiken (eerst wij, dan zij en dan weer wij en dan weer zij…) is een zeer duur wapen dat dan ook betaald dient te worden door de politieke gebruiker van het wapen. Wij roepen de Europese beleidsmakers dan ook op tot de verhoging van de financiële steun voor onze fruittelers en landbouwers oa in België en in het Hageland.

Het probleem Oekraïne  kan enkel en alleen opgelost worden via politieke en diplomatieke weg door toppolitici en topdiplomaten .  Niet door een escalerend opbod van economische sancties in Brussel en in Moskou. Wij vragen respect voor onze Europese telers maar zijn evenzeer bewust van de nood aan respect voor onze Russische afzetmarkt en onze Russische burgers-consumenten. Eén plukseizoen als deze kunnen wij misschien nog overleven, bij een tweede gaan wij en vele anderen kopje onder. Daarom is de bereidheid tot onderhandelen van beide partijen (Europa en Rusland) zeer belangrijk.

Geachte heer De Gucht, wij stellen ons vertrouwen in u en in uw collega Herman van Rompuy en minister Reynders  en hopen hierbij dat u de Europese pacificatie én de belangen van onze Hagelandse en Belgische fruittelers ten volle zal  mee verdedigen op Europees niveau.

Namens de Hagelandse burgemeesters en de Hagelandse fruitsector,

Jo Roggen,                         Burgemeester gemeente Geetbets

Andre Alles,                     Burgemeester gemeente Kortenaken,

Marc Wijnants,                 Burgemeester  gemeente Linter,

Rudi Beeken,                  Burgemeester Tielt-Winge,  

Hans Vandenbergh,       Burgemeester gemeente Bekkevoort,

Peter Reekmans,            Burgemeester gemeente Glabbeek

Jos Ceyssens,                   Burgemeester Stad Zoutleeuw

Paul Francen,                    Schepen van landbouw gemeente Kortenaken

Kris Vanwinkelen,           Schepen van landbouw gemeente Glabbeek

Wouter Lenaerts,           Schepen van landbouw gemeente Bekkevoort,

Agnes Van de Gaer,      Schepen van landbouw gemeente Tielt-Winge

Kris Wouters,                    Zaakvoerder NV Fruithandel Wouters Geetbets

Rudi Uten,                        Vertegenwoordiger Belgische Fruitveiling BFV afd. Glabbeek

Luc Borgugnons,             Voorzitter vakgroep Fruitsector Hageland en bestuurslid BB

Andre Vanhellemont    Teler Meensel-Kiezegem