Naslagwerk over Eerste Wereldoorlog

Kortrijkzaan Staf Beelen overhandigde op woensdag vier april al zijn opzoekingswerk over de gemeente Linter tijdens de Eerste Wereldoorlog aan een afvaardiging van het schepencollege. Het gemeentebestuur zal de schat aan informatie een plek geven in het museum van het derde regiment Lansiers in de Orsmaalse pastorie.

Historicus Staf Beelen bracht een groot gedeelte van zijn jeugd in Orsmaal door. Staf is vertrouwd met het betere opzoekingswerk, want hij schreef al eerder een naslagwerk over de in China als martelaar vereerde scheutist Remi Van Merhaeghe.

In zijn werk voor de gemeente Linter zit onder meer: een algemeen overzicht van de Eerste Wereldoorlog, de Getestellingen, de gevechten te Orsmaal-Gussenhoven, de gevechten te Neerlinter, de gesneuvelde militairen en inwoners, overzichtelijke kaarten, parochiale verslagen,…

“Het unieke werk van Staf Beelen krijgt een plek in het museum van het derde regiment Lansiers”, klinkt burgemeester Marc Wijnants  opgetogen. “De beginperiode van de Eerste Wereldoorlog wordt vaak vergeten. Ook in Orsmaal-Gussenhoven en Neerlinter vonden er gevechten plaats. Niet enkel jonge soldaten raakten gewond of sneuvelden. Er werden bij ons onschuldige burgers neergeschoten, geplunderd en huizen in brand gestoken.”

Beelen nam op geen enkel ogenblik blindweg informatie over van zijn voorgangers of eerdere publicaties. Hij dook opnieuw de archieven in en deed al het zoekwerk over. Hierdoor kwamen ook allerlei foutjes en kleine onwaarheden naar boven.

“De start van de grote oorlog ligt nu bijna honderd jaar achter ons. De bruikbare bronnen slibben stilaan dicht. De getuigen zijn overleden en heel wat documenten raakten verloren of werden vernietigd. Het naslagwerk van Staf levert voor onze gemeente dan ook een belangrijke bijdrage op het vlak van erfgoed en geschiedenis”, vult schepen van Erfgoed Andy Vandevelde aan.