Nestkastjes te koop

Tal van vogels gaan jaarlijks op zoek naar nestgelegenheid. Sommige vogels maken een nest in een boom, in een dichte haag of tussen de begroeiing op de grond, al naargelang de soort.
Voor soorten die nestelen in holtes, de holenbroeders, is het vaak moeilijk een geschikte plek te vinden. Deze broedplaatsen zijn in de natuur niet altijd aanwezig.
Je kunt deze vogels helpen door het plaatsen van nestkasten in uw tuin. Jouw inspanningen worden beloond met het gezellige gedoe van de vogels die druk bezig zijn met het opvoeden van hun kroost. Bij de milieudienst kan je verschillende nestkastjes kopen voor € 15 per stuk. 

Waarom nestkastjes ophangen in jouw tuin?

Bovenstaande vogels zijn holenbroeders die in de natuur nestelen in holten van bomen of ondiepe nissen van muren en gesteenten. Deze geschikte broedplaatsen vind je niet meer in jouw onmiddellijke omgeving. Daarom wordt dit nestkastje door die vogels dankbaar aanvaard en is ecologisch zeker verantwoord. Een nestkastje ophangen in jouw tuin betekent zoveel als een gratis en biologisch bestrijdingsmiddel voor ‘schadelijke’ insecten. Een bewoond nestkastje is voor kinderen heel leerzaam, het kweekt eerbied voor de natuur aan en verschaft aan iedereen veel natuurplezier.

Wanneer en hoe nestkastjes ophangen?

Je hangt ze best op in de winter !
Koolmezen, ringmussen en pimpelmezen die bij ons ’s winters blijven, gebruiken ze om tijdens barre weersomstandigheden erin te schuilen en te slapen. Voor enige kans op broedsucces, hang ze ten laatste in de vroege lente op.  Noch de hoogte, noch de oriëntatie spelen een grote rol. Maar als je de kans hebt om ze met de invliegopening naar het zuidoosten, weg van de overheersende regens, te plaatsen verdient dit de voorkeur. Met katten in de buurt is het ook beter ze op 2 tot 3 meter hoogte op te hangen. Zorg ervoor dat de invliegopening vrij is van neerhangende takken.

De nestkastjes van Linter

De nestkastjes werden met zorg gemaakt door de leerlingen van de middenschool D’Hek uit Landen.