Nieuw rijbewijs aanvragen

Als er in je portefeuille nog een papieren rijbewijs zit dat dateert van voor 1989, dan kun je maar beter een nieuw Europees rijbewijs aanvragen. Dat papieren rijbewijs is nog wel geldig, maar politiediensten in het buitenland kunnen moeilijk doen als je zo’n oud rijbewijs bovenhaalt. Dat rijbewijs voldoet niet meer aan de Europese richtlijnen die buitenlandse politiediensten hanteren.

Op de oude Belgische rijbewijzen staat de voertuigklasse waarmee de bestuurder mag rijden namelijk niet duidelijk vermeld. Federaal minister van Mobiliteit Galant heeft de Franse overheid ingelicht over de geldigheid van de paspoorten. Toch bestaat de kans dat deze informatie niet doorsijpelt naar de plaatselijke politiediensten. Ook werden al enkele gevallen gemeld waarbij autoverhuurkantoren de oude Belgische rijbewijzen niet aanvaarden, net omdat de verhuurder niet kan zien met welke voertuigen de chauffeur al dan niet mag rijden. Het argument dat je rijbewijs in België wel nog steeds geldig is, zal je vaak niet voorthelpen. Voorkom dus dergelijke problemen en ruil je oude rijbewijs in voor een nieuw exemplaar in bankkaartformaat. Zeker indien de foto niet meer gelijkend is, zal ook de Belgische politie je aanmanen een omwisseling te doen naar het bankkaartmodel. De nieuwe rijbewijzen hebben, in tegenstelling tot de oude, een beperkte geldigheidsduur. Net zoals de gewone paspoorten moet je dit document na 10 jaar opnieuw vervangen. Het is uiteraard niet nodig om telkens opnieuw een rijexamen te doen. Wie eenmaal geslaagd is, blijft altijd recht hebben op een rijbewijs.

De aflevertermijn van een nieuw rijbewijs bedraagt maximaal vijf werkdagen. De kostprijs bedraagt 20 euro. Voor het aanvragen breng je je huidig rijbewijs mee. De pasfoto die op je elektronische identiteitskaart staat, wordt gebruikt voor je rijbewijs. Je hebt dus geen pasfoto nodig.