Nieuwe periode verwarmingstoelage stookoliefonds 2009 Wijzigingen!!

Mensen die vanaf 1 januari 2009 huisbrandolie, verwarmingspetroleum of bulkpropaangas aankopen, kunnen opnieuw een verwarmingstoelage verkrijgen, ook wanneer men er al één heeft gekregen in het najaar van 2008. De teller staat dan weer op nul. Voortaan loopt de verwarmingsperiode het hele kalenderjaar door en uiteraard kan men per gezin maar één keer per jaar het maximumbedrag krijgen.

Mensen met een verhoogde ziekteverzekeringstegemoetkoming (categorie 1), met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen van maximum 14.624,70 euro (categorie 2), of mensen in schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling (categorie 3) doen hun aanvraag nog altijd bij het OCMW.

Ook nieuw is dat u vanaf 01/01/2009 ongeacht de prijs per liter van de stookolie, verwarmingspetroleum of bulkpropaangas een tussenkomst kan ontvangen voor maximum 1500 liter tussen de 210 en de 300 euro.

Mensen met een bescheiden inkomen (categorie 4) - voortaan is dit zelfs 26.000 euro (nog te indexeren) - die minimum 750 liter aankopen, moeten voortaan aankloppen bij de FOD Economie in plaats van bij het OCMW voor een forfaitaire vergoeding van 105 euro.

De forfaitaire vermindering categorie 4 huisbrandolie

Wie meent in aanmerking te komen voor de forfaitaire stookolietoelage van 105 euro bij de FOD Economie, kan best na levering contact opnemen met de sociale dienst.  Dan kan onderzocht worden of u toch niet in aanmerking komt voor een hogere tussenkomst via het OCMW. Het document om de toelage bij de FOD Economie aan te vragen wordt verstuurd samen met de jaarlijkse eindafrekening voor elektriciteit; dit kan dus maanden na de levering van de stookolie zijn.

De forfaitaire vermindering geldt voor gezinnen die gebruikmaken van één van deze energiebronnen voor de verwarming van hun woning: elektriciteit, aardgas, stookolie, lamppetroleum type C, bulkpropaan

Er kan per kalenderjaar slechts voor één van deze energiebronnen een forfaitaire vermindering verkregen worden.

Deze korting bedraagt 105 EUR voor elke bovenvernoemde categorieën en kan aangevraagd worden van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009.

Om te genieten van de forfaitaire vermindering dient u aan onderstaande voorwaarden te voldoen:

1. Het jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen mag niet hoger zijn dan 26.000 euro.
U vindt dit bedrag terug onderaan de rubriek “gezamenlijk belastbaar inkomen” op uw aanslagbiljet van uw personenbelasting. Aangezien het gezinsinkomen gecontroleerd zal worden, mag u niet vergeten het inkomen van alle personen die op uw adres gedomicilieerd zijn op te tellen. Indien u uw aanvraag indient vóór 30 juni, dient u rekening te houden met uw inkomsten van 2006, aanslagjaar 2007. Vanaf 1 juli wordt rekening gehouden met uw inkomsten van 2007, aanslagjaar 2008.

2. Niemand binnen het gezin mag genieten van het sociaal tarief voor aardgas of elektriciteit.
Indien u geniet van het sociaal tarief voor zowel aardgas en elektriciteit kan u geen aanspraak maken op de forfaitaire vermindering. Indien u enkel gebruik maakt van het sociaal tarief voor elektriciteit (niet voor gas) en uw woning (of appartement) hoofdzakelijk verwarmt op aardgas of stookolie heeft u wel recht.

3. Niemand binnen het gezin mag genieten van een toelage van het sociaal stookoliefonds
Indien u uw woning op stookolie, lamppetroleum (type C) of bulkpropaan verwarmt en hiervoor reeds een aanvraag hebt ingediend om een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds te ontvangen, kunt u geen aanspraak meer maken op een forfaitaire vermindering. Omgekeerd geldt eveneens dat indien u een forfaitaire vermindering hebt aangevraagd, u uw recht op een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds zult verliezen.

4. U dient uw woning hoofdzakelijk te verwarmen op elektriciteit, aardgas, stookolie, lamppetroleum (type C) of bulkpropaan.
U kunt slecht 1 bron van verwarming aanduiden op het aanvraagformulier. Indien u meerdere vakjes aankruist, zal uw aanvraag niet verwerkt worden.

Het aanvragen van de forfaitaire vermindering is zeer simpel. Het bestaat uit 5 stappen:

1) U ontvangt automatisch van uw elektriciteitsleverancier een aanvraagformulier samen met uw jaarlijkse afrekening, ook indien u in een appartement woont;
2) U leest de instructies op de achterzijde van het aanvraagformulier;
3) U vult dit formulier volledig en correct in (in drukletters);
4) U zendt enkel dit formulier (geen andere bewijsstukken zoals kopie van aanslagbiljet opsturen) binnen de 60 dagen terug naar de Algemene Directie Energie van de FOD Economie op het onderstaande adres:

ENERGIEKORTING
North Gate III, Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

5) U wacht tot het bedrag van de forfaitaire vermindering gestort wordt of tot wij u per brief meedelen dat u niet aan de voorwaarden voldoet. Dit zal minstens 4 maanden duren. Indien u geen rekeningnummer heeft waarop het bedrag gestort kan worden, zal u een postassignatie ontvangen die u wordt toegestuurd naar uw domicilieadres.

Voor meer informatie en/of aanvragen:

OCMW Linter, vragen naar Liesbeth Mertens, tel.: 011/888 660 (Enkel op dinsdag-, woensdag- en donderdagvoormiddag  van 9.00 tot 11.30 uur.) of e-mail: info@ocmw.linter.be