Okra-Linter herbeleeft de Slag bij Orsmaal

Naar aanleiding van het Feest van de Wapenstilstand maakten de Okra-trefpunten van Linter vorige week een themawandeling in de deelgemeente Orsmaal. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vond hier op 10 augustus 1914 de eerste belangrijke confrontatie in open veld plaats tussen het Duitse en het Belgische leger. Het Derde Regiment Lansiers hield hier stand tegen de Duitse cavalerie bij hun rechtstreekse opmars via Tienen en Leuven naar Brussel.  Die maakten hier rechtsomkeer en zochten een andere weg, die zou leiden tot de Slag der Zilveren Helmen in Halen op 12 augustus en de Slag van de Zeven Zillen in St.-Margriet-Houtem op 18 augustus. Volgens bepaalde bronnen zouden de gevechten in Orsmaal de Duitse opmars met 9 dagen hebben vertraagd.

De deelnemers aan de wandeling brachten eerst een bezoek aan het kleine oorlogsmuseum dat onlangs van de Citadel van Namen naar de oude pastorie van Orsmaal verhuisde. Daarna werd het kerkhof van de hier gesneuvelde Belgische soldaten (28) bezocht, waar ook de aanvoerders  Kapitein-Commandant Knaepen en Luitenant Van der Burch begraven liggen. Vervolgens liep het parcours van de wandeling langs de verschillende bruggen over de Kleine Gete waar de hevigste gevechten plaatsvonden. Tenslotte werd ook nog een bezoek gebracht aan de Hoeve Halleux waar het laatste zwaar gevecht gestreden werd en waarbij zeven Belgen gedood werden.

Aan de wandeling namen 65 personen deel. Hieruit blijkt dat er bij veel senioren een grote belangstelling bestaat voor de plaatselijke geschiedenis.

Na de wandeling werd de deelnemers de gelegenheid geboden om in het Gildenhuis van Orsmaal nog wat na te praten  en te genieten van een blonde of bruine Walsberger, het plaatselijke streekbier.