Ondernemersvriendelijk fiscaal beleid

Het gemeentebestuur erkent dat het voeren van een ondernemersvriendelijk fiscaal beleid essentieel is voor een stimulerend ondernemersklimaat. Gelet op de sociaal-economische context, is een verzwaring van de lasten op het ondernemen geen optie. Het gemeentebestuur en UNIZO ondertekenen daarom een engagementsverklaring.

De engagementsverklaring houdt in dat het gemeentebestuur bij het wijzigen van gemeentelijke belastingreglementen voor ondernemers vooraf overleg pleegt met UNIZO, en zich inspant voor administratieve eenvoud en economisch verantwoorde belastingen en retributies. In het kader van het Lokaal Pact dat de gemeente eerder al afsloot met de Vlaamse Regering, engageerde de gemeente zicht er toe geen belasting op het tewerkgesteld personeel  en geen belasting op de kantoorruimten te heffen. Eveneens engageerde de gemeente zich om voor de duur van de huidige legislatuur over verhogingen van of over nieuwe belastingen ten laste van bedrijven te beslissen, minstens twaalf maanden voor de datum waarop zij van kracht worden. Ook deze engagementen uit het Lokaal Pact blijven uiteraard geldig.

UNIZO engageert zich om het gemeentebestuur te adviseren over gemeentelijke fiscale maatregelen voor ondernemers. Zij zal hierin de UNIZO-leden en ondernemers betrekken via informatieve acties en overleg.

Tekst: Andy Vandevelde, schepen van Financiën, Begroting, Economie, Ruimtelijke Ordening en E-government