Onderzoek naar geuroverlast

Bepaalde delen van Linter worden geteisterd door geuroverlast. Metingen van de Vlaamse Milieu-inspectie hebben uitgewezen dat een aantal bedrijven uit Tienen gedeeltelijk de oorzaak zijn van de geurhinder. Op bevel van Tiens burgemeester Katrien Partyka namen een aantal bedrijven ondertussen een aantal maatregelen om gevaar voor de volksgezondheid uit te sluiten en om de geurhinder in te perken. Ondertussen worden ook andere pistes voor de geuroverlast onderzocht.

Wat betreft de geurhinder, gaat de zoektocht dus verder naar andere oorzaken. Omdat momenteel verschillende pistes bekeken worden, wordt een oproep gedaan aan bewoners die geurhinder waarnemen om deze onmiddellijk te melden aan de Vlaamse milieu-inspectie (milieu-inspectie.vbr@lne.vlaanderen.be).

Aan de hand van de geregistreerde meldingen, wordt het probleem verder onderzocht in overleg met de Milieu-inspectie, afdeling Vlaams-Brabant. De geurhinder die vastgesteld wordt is onaanvaardbaar. Eventuele betrokken bedrijven zullen worden verplicht om na te gaan of hun processen mogelijk een bron van deze hinder zijn en worden aangemaand om onmiddellijk maatregelen te nemen om de hinder aan te pakken. Op korte termijn is er in ieder geval al overleg gepland met Citrique Belge, de Tiense Suikerraffinaderij en Anhybel.