Ook Linter neemt deel aan de Fietstelweek

Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september vindt de allereerste FietsTelweek plaats. Een week lang telt elke fietser én fietskilometer in Vlaanderen. Nog nooit is het fietsgebruik en -gedrag van de Vlaming grondig in kaart gebracht, laat staan gedigitaliseerd. Fietsberaad Vlaanderen neemt daarom het initiatief om daar samen met haar partners verandering in te brengen. Een week lang verzamelen we zoveel mogelijk fietsgegevens via een gratis app waarmee fietsers hun eigen routes tracken, met vaste fietstelpunten of telslangen op de fietspaden en aan de hand van manuele tellingen.

Onze gemeente zal tussen 16 en 22 september fietstellingen uitvoeren op enkele van de belangrijke fietsknooppunten van Linter (vaste telmeter: aan het Stationsplein in Drieslinter, mobielte telmeter: aan de Stationsstraat tussen Melkwezer (voorbij kruispunt richting Zoutleeuw) en Drieslinter). Fietsers worden er in beide richtingen geregistreerd. Net zoals de andere deelnemende steden en gemeenten zal Linter de resultaten doorspelen naar Fietsberaad Vlaanderen om een gebiedsdekkend beeld van Vlaanderen te krijgen.

Fietsbeleid verfijnen
Alle geregistreerde gegevens komen in een open-dataplatform over fietsgebruik, waar ook de gemeente Linter toegang tot krijgt. Inzicht over aantallen, veel gebruikte of te mijden trajecten, snelheden, herkomst en bestemming kunnen helpen om fietsers beter te begrijpen en het fietsbeleid verder te verfijnen. Fietsberaad Vlaanderen wil samen met de Vlaamse overheid via dit dataplatform lokale besturen actief ondersteunen bij hun mobiliteitsplannen.

Tel zelf mee!
Fietsers kunnen ook zelf meewerken aan de FietsTelweek door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone. De gratis FietsTelApp is beschikbaar vanaf 20 augustus in de App Store en Google Play. Deze app brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat.

Wedstrijd
Fietsers kunnen via de app ook deelnemen aan een grote fietswedstrijd waarin ze het, alleen of in groep, tegen mekaar opnemen om zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen. Elke dag vallen er prijzen te winnen en op het einde van de FietsTelweek wordt in elke provincie een groepswinnaar beloond. De Universiteit Gent zorgt voor de wetenschappelijke begeleiding van het project.

Voor meer infoWebsite FietsTelweek