Op een kier

Vlaams-Brabant is een provincie met een rijk patrimonium. Heel wat gebouwen of sites zijn als monument beschermd om hun historische, architectonische of landschappelijke waarde. Talrijke cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en erfgoedsites zijn echter nooit of beperkt toegankelijk. Daarom organiseert de provincie - in samenwerking met lokale partners - voor de tweede keer het cultuurtoeristisch project 'Op een kier. Verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant'.

'Op een Kier' stelt 44 'verborgen' erfgoedsites open op volgende zondagen:

  • zondag 19 april
  • zondag 17 mei
  • zondag 21 juni
  • zondag 19 juli.

In Linter kan je volgende sites bezoeken:

Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30. Het domein is toegankelijk via een poortje tegenover de ingang van de kerk.

In de middeleeuwen was dit de omwalde burcht van de heerlijkheid Orsmaal. Heropgebouwd in de 17de eeuw, werd ze na een brand in 1868 verbouwd tot hoeve. Een van de burchttorens bleef gedeeltelijk bewaard. Een gedeelte – de grote stallingen – kregen een nieuwe bestemming als feest- en vergaderzalen. Dat gedeelte zet zijn deur open tijdens ‘Op een kier’.

Opgelet!

Hof ten Steen is niet toegankelijk op zondag 19 april, de eerste ‘Op een kier’-zondag. Mogelijk komen er, na publicatie van deze  brochure, ook nog boekingen voor feesten toe voor de andere ‘Op een kier’-zondagen. Meer info: www.vlaamsbrabant.be/kier

Sint-Pieterskerk

3de Regiment Lancierstraat

Classicistische kerk van 1765, opgetrokken in baksteen met hoekkettingen en vensteromlijstingen in kalkzandsteen.

Zeker te bekijken

- Koorgestoelte, afkomstig uit de abdij Maagdendaal in Oplinter (18de eeuw).

- Orgel, toegeschreven aan orgelbouwer J.B. Forceville (18de eeuw).

- Koorbaldakijn (1817).

extra

Tijdens de vier ‘Op een kier’-zondagen verzorgt kerkorganiste Heleen Coosemans tussen 14 en 18 uur korte orgelconcertjes.

 ‘Tegelmuseum’

Sint-Truidensesteenweg 221

‘Amfora’ is een antiekzaak, gespecialiseerd in oude vloer- en wandtegels. De meeste daarvan zijn te koop, maar verschillende  muurdecoraties en vloerfragmenten staan ook te kijkin een ‘tegelmuseum’: een unieke tegelverzameling uit de‘Belle-Epoque’ (1880-1914).

In verschillende sites staan rondleidingen en/of concerten op het programma. U kunt een bezoek eventueel ook combineren met een dorpswandeling of een fietstocht in de streek. De meeste sites liggen immers langs een wandeling, fietsroute of fietsroutenetwerk, bewegwijzerd door Toerisme Vlaams-Brabant.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/kier