Poëzieprijs 'Julia Tulkens'

Om de twee jaar schrijven de gemeentes Tienen, Landen en Linter in samenwerking met hun cultuurraden een poëzieprijs uit ter nagedachtenis van de dichteres Julia Tulkens. In 2014 wordt de 9de editie van deze prijs ingericht door de stad Tienen. Een gedicht inzenden kan nog t/m vrijdag 13 februari ’15 en dit in vier categorieën waaronder de nieuwe categorie ‘Sms-poëzie’!

Julia Tulkens werd op 6 oktober 1902 geboren in Tienen als Julia Boddaer, maar woonde ook een tijd in Landen en Wommersom. Op 12 maart 1995 stierf ze op 92-jarige leeftijd in haar geboortestad. De meeste bekendheid verwierf ze met ‘Ontvangenis’ (1936) en ‘De aardse bruid’ (1950), waarvoor ze de ‘Vijfjaarlijkse Poëzieprijs de Vlaamse provincies’ ontving. Julia Tulkens schreef vooral over de liefde en het contact met de natuur. Ze is ereburger van Tienen, Landen en Linter.

In 1995 werd, op initiatief van de Tiense cultuurraad, een gedenkplaat onthuld aan het stadhuis in Tienen. Toen groeide het idee om een tweejaarlijkse poëzieprijs te organiseren in de drie gemeentes waar Julia Tulkens haar leven doorbracht. Dit jaar is de poëzieprijs aan zijn negende editie toe en is de organisatie in handen van de stad Tienen en de cultuurraad van Tienen.

Deelnemen kan met een Nederlandstalig gedicht. Scholen kunnen in groep inschrijven. Het onderwerp is vrij te kiezen. Er zijn vier categorieën:

  • 5de en 6de leerjaar basisonderwijs;
  • alle graden van het secundair onderwijs;
  • een open categorie zonder leeftijdsbeperking;
  • een nieuwe themacategorie ‘Sms-poëzie’ zonder leeftijdsbeperking voor gedichten opgesteld als een sms-bericht. Alle typische kenmerken van chattaal mogen erin voorkomen, zolang ze maar functioneel gebruikt worden: spreektaal, afkortingen, symbolen, smiley’s … Deze gedichten kunnen enkel digitaal ingezonden worden.

Per categorie zijn er drie waardevolle prijzen te winnen. De prijsuitreiking gebeurt op zaterdag 16 mei ‘15 in CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20 in Tienen.

Gedichten dienen uiterlijk op vrijdag 13 februari ’15 in achtvoud ingezonden te worden, hetzij schriftelijk met vermelding ‘Poëziewedstrijd Julia Tulkens’ aan CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20, 3300 Tienen, hetzij via e-mail naar julia.tulkens@linter.be met als onderwerp ‘Poëziewedstrijd Julia Tulkens’.

Deelnemers kunnen hier het wedstrijdreglement raadplegen.