Relax & Run: oog voor milieu en korte keten

Op zondag 16 juli organiseert de gemeente Linter voor de tweede keer Relax & Run. Een evenement dat in de voormiddag uit een ochtendjogging en in de namiddag uit optredens bestaat. Dit jaar trekt Relax & Run meer dan ooit de kaart van de lokale beleving, met de nodige aandacht voor het milieu.

Relax & Run zag het licht als een Hagelands plattelandsproject dat via het LEADER Hageland+-programma op steun van de provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en Europa kon rekenen. De filosofie achter het project luidde: het inburgeren op het platteland makkelijker maken met behulp van sport & muziek. De eerste edititie was een groot succes.

Ook de Linterse verenigingen kijken alvast uit naar dit evenement en ze gaven al aan opnieuw de handen uit de mouwen te willen steken (zie persfoto) Het parcours voor de ochtendjogging van 5 km of 10 km werd volledig vernieuwd. Tijdens deze editie lopen de deelnemers doorheen de dorpskern van Melkwezer, dwars door het Walsbergenbos, door historische gebouwen en over verkavelingswegen.

Onderweg kunnen de lopers weer genieten van originele animatie met knipogen naar de film- en muziekwereld. Het muzikale gedeelte met optredens van coverbands aan het gemeentehuis zal in de namiddag voor alle bezoekers nog steeds gratis zijn. De Kids Disco Summer-Tour trapt het festivalgedeelte af.

‘De eerste editie smaakte naar meer. De tweede editie zal nog meer naar onze regio smaken,’ vertelt burgemeester Marc Wijnants trots, ‘We willen ons nog meer toespitsen op wat wij zelf in onze gemeente en nabije regio te bieden hebben. Zo zullen de bezoekers er niet alleen van de schitterende muziek van lokale bands kunnen genieten, maar zal er ook een stand aanwezig zijn met de puurste zuivelproducten uit de streek, een eetstand met lokale lekkernijen (brooike ham, wafels, ijs) en nog veel meer. Kortom, een must voor elke fijnproever! Ook de lopers van de ochtendjogging zullen bij hun aankomst op het lekkerste uit eigen streek getrakteerd worden.’

Relax & Run wil graag voorop gaan in het korte keten verhaal. De organisatie doet hierbij zoveel mogelijk beroep op lokale voedselproducenten, eigen land- en tuinbouwers en schept zo een hartelijk maar direct contact tussen producent en consument. Dit alles ondersteund door de Linterse verenigingen.

De organisatie van Relax & Run wil dit jaar het evenement ook op een milieuverantwoorde manier aanpakken door gebruik te maken van herbruikbare bekers. ‘We willen niet dat de plastieken afvalberg ons bijna letterlijk boven het hoofd groeit,’ klinkt het bij de organisatie, ‘De herbruikbare bekers zijn gemaakt van polycarbonaat. Ze zijn glashelder, stevig en drinken even smakelijk als een echt glas.’

Relax & Run wordt dus opnieuw een kleurrijk samenspel tussen verenigingen, vrijwilligers, de hoeveproducenten, de gemeente Linter en haar partners.